Започва дарителска кампания за събиране на средства за изграждането на паметник на Апостола на свободата в Русе. Това обяви народният представител Искрен Веселинов, който е и председател на инициативния комитет за издигането на русенски паметник на Левски. Сумата, необходима за реализирането на проекта, спечелил втория конкурс, обявен от инициативния комитет, е 130 000 лева, припомни Веселинов. Както "Утро" писа, през декември журито обяви, че избира за победител проекта на русенския скулптор Даниел Кънчев.
Вече имаме първите 24 хиляди лева, 20 хиляди са предоставени от община Русе, а 4 хиляди са дарения от членове на инициативния комитет и от някои фирми, каза Веселинов. Най-масово русенци могат да участват в дарителската кампания, като срещу 2 лева си купят картичка с изображението на бъдещия паметник. Картичките ще се разпространяват в училищни клубове, които се занимават с изследване на историческото минало и възпитават ценности у децата, добави депутатът. Като се стопли времето, доброволци ще разположат няколко щанда в централната част на града и на възлови места, където гражданите ще могат да купят картички. Скоро те ще се продават и в клуба на ВМРО. Дарителски кутии ще бъдат поставени също на много места в града, които ще бъдат обявени допълнително. Ще бъде съобщена и дарителска сметка. 
Всеки, който направи дарение от над 100 лева, ще бъде удостоен с грамота, който дари повече от 2000 лева, ще получи статуетка - копие на фигурата на Апостола от бъдещия паметник. Имената на тези, които дарят над 10 000 лева, ще бъдат изписани върху каменните плочи на постамента на фигурата в Парка на възрожденците, обясни Искрен Веселинов.
Вече сме разговаряли с русенския фен клуб на "Левски", също и със столичния, каза общинският съветник Траян Тотев. "Те също ще се включат в набирането на средства, имаме контакти и с феновете на "Дунав", и със Студентския съвет на Русенския университет, очакваме те също да се присъединят към събитията, които предстои да направим по време на дарителската кампания. Подготвяме различни концерти, прожекции на филми", поясни Тотев. 
Искаме успоредно със събирането на нужните пари да направим така, че хората да осъзнаят отново и по-дълбоко стойността на историческата памет, на съпричастието, на традициите, допълни Веселинов.