Известният специалист в областта на аутизма в Германия д-р Едуард Рослер, който е популярен в България сред родителите на деца аутисти с успешните си изследвания, ще гостува в Русе на 12 януари (събота) от 18 ч в Пленарната зала на общината. По покана на Барокамера Русе и Център за ранна интервенция "Всяка дума" той ще изнесе лекция на тема "Чревно здраве и детско развитие. Чревно-мозъчна ос".
Д-р Едуард Рослер е лабораторен лекар, собственик на лаборатория "Рослер", която е сред малкото лаборатории в Европа, изследващи цялостния микробиом, серотонин и допамин в червата. Известен е с успешните си терапевтични протоколи при деца с проблеми в развитието. Преди него ще говори проф.Христо Бозов, който е ръководител на клиника по анестезиология, хипербарно и интензтивно лечение към ВМА-Варна. Той ще обясни за приложението на Хипербарна оксигенация при деца аутисти. Лекциите са безплатни. 
От юли миналата година в Русе заработи барокамера, благодарение нa която децата с аутизъм имат шанс да подобрят състоянието си. Терапията се нарича хипербарна оксигенация и представлява вдишване на 100% чист кислород в среда под налягане. Кислородът прониква до всичи части на тялото, включително до всички негови увредени тъкани и органи, като по този начин то започва да поддържа своя собствен лечебен процес и на практика да се самолекува. Това обяснява арх.Ралица Герганова, която е собственик на студиото. Тя е майка на дете с аутизъм, която е убедена в ползите на хипербарната терапия, тъй като при сина й тя е изключително ефективна.
Всъщност аутизмът е само едно от многото заболявания, които се повлияват от лечението с барокамера. При над 40 други заболявания, като инсулинов диабет, анемия, гръбначно-мозъчни и черепно-мозъчни травми, церебрална парализа и чернодробни заболявания, също се наблюдава значително подобрение. Барокамерата в Русе се намира в Студио за Хипербарна оксигенация в блок "Мила" на ул. "Солун" 12 в квартал "Възраждане" (над магазин "Била") и работи от 10 до 18 часа, а телефонът за връзка е: 0889818200.