Поне със 100 ще намалеят учениците в седми клас до април, когато по график ще обявим държавния план-прием в гимназиите за следващата учебна година. Тази тревожна констатация направи вчера началникът на Регионалното управление на образованието Росица Георгиева. Тя обяви притеснителната тенденция вчера по време на съвместно заседание на областните постоянни комисии по образование и по заетост. Заседанието бе по-скоро информативно, за да се запознаят комисиите с правилата за формиране на план-приема за 2019/2020 учебна година и с новите акценти в него. А те са свързани най-вече със засилването на техничарски и технологични акценти. Такъв е настоятелният повик на МОН за преструктуриране на образованието в посока на STEM профилите, IT технологиите, защитените професии и специалностите, от които скоро ще има недостиг. STEM е абревиатура от първите букви на английските думи за наука, технология, инженерство и математика (science, technology, engineering, maths). Смята се за най-ефективната и широко прилагана в последните години в Западна Европа и САЩ обучителна система, която вдъхновява децата и учениците да се развиват в сферата на технологиите и науките. 
В светлината на всичко това гимназиите в Русенска област до 15 януари трябва да изготвят своите варианти за прием на нови ученици, като професионалните трябва да се съобразят и с нуждите от кадри на съответния бранш. До 1 март предложенията ще бъдат представени на министър Красимир Вълчев, а до 3 май окончателните варианти за всяко училище ще бъдат публикувани на сайта на РУО, каза Росица Георгиева. Тя увери, че РУО ще съдейства на всички гимназии да получат свободен достъп до училищата със седмокласници, за да могат да се представят и да ги запознаят с начините на подготовка и атмосферата в съответните средни учебни заведения. Панорама на образованието, дни на отворените врати, срещи, дискусии, разговори с кариерни консултанти са предвидени още от РУО, за да се ориентират по-добре децата в седмите класове и да направят по-разумно своя избор. 
Миналата година имахме само 5 закрити паралелки в цялата област, да се надяваме, че тази година също ще успеем да направим добър и равновесен прием, каза Георгиева. Но аз съм реалист и държа истините да се казват, а не да се премълчават, добави тя и посочи, че в момента децата, които учат в 7 клас, са с 21 по-малко от миналогодишната бройка на седмокласниците по същото време. Така че вече сме с една паралелка по-малко от 2018-а, обобщи просветният началник. Тя припомни, че когато в края на миналото лято е установено, че 150 завършили 7 клас не са подали заявление в нито една от русенските гимназии, веднага е направена проверка къде са въпросните момичета и момчета. Оказа се, че огромната част от тях вече не са в Русе, а са заминали с родителите си за други градове и държави, каза Георгиева. Ако успеем сега да спрем "обратното броене" на заминаващите деца до тези 100, за които са прогнозите, би било добре, завърши невесело Георгиева. 
Към 10 декември 2018 г. в Русенска област са регистрирани 1660 ученици в 7 клас. В сравнение с миналата година по същото време те са с 1 по-малко в Сливо поле, с 4 по-малко в Русе, с 8 във Ветово, 13 в Борово и с цели 19 в Бяла. В общата бройка обаче влизат и 96 ученици от Спортното училище и Националното училище по изкуствата, а като правило тези деца рядко сменят профила и училището си след 7 клас, предупреди Росица Георгиева, като настоя директорите и техните екипи да имат предвид всичко това, докато правят своите предложения колко и какви паралелки да приемат.