Списъкът на търговски обекти в Русе, които подлежат на запечатване от данъчните в срок до 30 дни, набъбва с кафе-бар на „Александровска“ на фирма „Забавление 66“, ресторант на „Николаевска“ на „Мейджър ВК“, магазин на „Алтън Фрукт“ на ул. „Николай Здравков“ и офис на „Услуги Русе“ на ул. „Мостова“. Това показва справката на НАП към 4 януари. Очевидно инспекторите на НАП не са почивали много около Нова година, така че броят на хванатите в нарушения търговци се увеличава.
Приходната администрация явно не смогва с налагането на санкцията и списъкът продължава да набъбва, тъй като новите обекти са повече, отколкото отпадналите поради изтърпяване или отмяна на наказанието. Към 4 януари в него фигурират 41 търговци от областта. В списъка попаднаха някои емблематични за Русе ресторанти и други заведения.
Налагането на нарушителите на принудителната административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 30 дни се прилага само в няколко случая. Първата група от тях е за неиздаване на касова бележка, „пропускане“ на ежедневното отчитане на оборотите от продажби или когато търговецът използва фискално устройство, което не отговаря на изискванията за одобрен тип или няма изградена дистанционна връзка с НАП.
Търговците често обжалват тези актове, така че запечатването може да се забави с месеци или да бъде отменено от съда.