Осемгодишният именник Божидар Йорданов се оказа победителят н богоявленската надпревара в село Чилнов. Второкласникът живее с родителите си в град Мартен, но баща му, който е родом от Чилнов, го довел вчера на празника в селото на брега на Баниски Лом, където живеят бабата и дядото на детето. Във водите на Лома скочили и малкият Божидар, и таткото Галин, и дядото Йордан, а с победата се поздравил именно невръстният победител, сграбчил кръста в мразовитите води на реката. 
В още две села в община Две могили празничният ритуал събра смелчаци и въодушевени зрители. В Острица отец Илия хвърли разпятието в ледения Черни Лом. Четирима души скочиха след него, но най-бързо до кръста стигна и го улови 16-годишният Здравко Мирчев, който е жител на селото. Това разказа за "Утро" кметът на община Две могили Божидар Борисов, който сподели собствения си имен ден с много жители на различни села в общината.    
Четирима бяха и смелчаците, които не се уплашиха от студа в Баниски Лом в село Баниска. Там победителят беше Бисер Асенов, на 46 години. Той е участвал в празничния ритуал и други години, но за първи път късметът му се усмихва и успява да извади кръста, разказва председателят на читалище "Никола Вапцаров" Ангелина Начева.