Небрежно изхвърлена незагасена цигара в шахта на подземните сервизни помещения в АГ комплекса на Университетска болница "Канев" за малко не доведе до евакуация на бебетата, родилките и на персонала. Инцидентът стана в дясната страна от централния вход на сградата, където има нерегламентирано за пушене място.
Противопожарната аларма в комплекса се задейства в 7.20 часа вчера от появил се във фоайето на сградата дим. Дежурните медицински екипи веднага подават сигнал на тел.112 и започват да подготвят пациентите и работещите във всички отделения за евакуация според инструкциите за действия при пожар.
10 минути по-късно пристигат два екипа огнеборци от Втора противопожарна служба, които установяват, че димът идва от шахта на подземните сервизни помещения. Използването на веднага опънатия шланг обаче не се налага, тъй като няма пожар, а само задимяване от изхвърлена в шахтата незагасена цигара, от чието въгленче събралите се влажна шума и други боклуци започват да тлеят и да пушат. За късмет намиращите се в съседно помещение компресори за подаване на въздух към етажите в сградата остават непокътнати благодарение на бързата реакция на медицинските екипи и на огнеборците.
Малко след обявяването на тревога евакуацията бе отменена, фоайето бе проветрено и работата продължи по обичайния начин, ако не се смята уплахата на персонала в приемната.
Пушенето на това място ще бъде забранено, за да няма повече подобни нелепи инциденти, заяви за "Утро" началникът на АГ комплекса доц.Георги Хубчев.