Новата 2019 година дойде с нов елемент в непрекъснато обновяващите се сценарии на телефонните измамници. След дългогодишна експлоатация на лекари и полицаи в оборот бяха вкарани и журналисти. Досега това се е случвало само 1-2 пъти и то като подигравка с една от националните телевизии, която активно се бе наела да разобличава безскрупулните мургави телефонисти.
На 2 януари точно в 10 часа на домашния телефон на 70-годишна русенка се обадил мъж, който се представил за лекар, съобщил, че дъщеря й си е счупила крак и трябват 5000 лева за операция. Жената веднага срязала непознатия с думите, че няма дъщеря и няма да се хване на въдицата, но последвала контраатака. Мъжът признал, че не е доктор, а всъщност бил инспектор Петър Петров от полицията в Русе и искал да я изпробва дали ще се поддаде на шантаж, тъй като е включена в списъка за измами от престъпници.
Снощи заловихме водача на група измамници на име Стефан и в него намерихме телефонния ти номер и номера на дебитната ти карта. Довечера групата ще дойде у вас и ще те измъчва, докато им дадеш пари. Затова е добре да ни съдействаш, за да ги заловим, казал "инспекторът".
Стреснатата жена омекнала, казала, че отива да тегли пари и посочила от кой точно банкомет ще го направи, но от притеснение не улучила ПИН кода на дебитната си карта, машината отказала операцията и тръгнала да се прибира. Тогава "полицаят" я набрал по мобилния телефон и й наредил да отиде в банката и да изтегли всичките си пари, които ще предаде за целта на "операцията" и после ще си ги получи лично от него. Нещо повече - да отразят задържането на бандитите били поканени журналисти и всички щели да видят, че тя е смела и достойна гражданка. 
Като по чудо и тази опашата лъжа подействала и жертвата отишла в банката да си изтегли заделените за краен случай 2000. Касиерката там й била позната и я предупредила да внимава да не стане жертва на измама, но пенсионерката твърдо си искала парите и само подхвърлила нещо от рода "Ще видиш утре като стана известна".
На излизане от банката престъпниците отново я прихванали на мобилния телефон. Този път нареждането било да се прибере вкъщи, да сложи всичките си пари и бижута в черна найлонова чантичка, която да остави в стара автомобилна гума на края на ул."Тотлебен".
Така жената се простила с 2070 лева и 30 грама златни накити за около 1000 лева, но разбрала това едва след около два часа, когато се обадила на 112 да пита защо инспектор Петър Петров нито й връща парите, нито я вика да я снимат тв камерите. Оттам я насочили към Първо районно, където поредната склонна да вярва на всякакви измислици по телефона жертва научила истината за измислената полицейска операция. 
Това е първата телефонна измама за годината. През 2018-а 44 души загубиха 135 345 лева, като сумата все пак е значително по-ниска от събираната от невидимите артисти с иначе добре видими палати и лимузини през предишни години.