Отишлата си 2018 г. бе една от най-неблагоприятните за инвеститорите на фондовите пазари за последните години. Не само у нас, но и навсякъде по света цените се сринаха надолу, носейки разочарования на собствениците на акции. Причините бяха много - рязкото покачване на лихвите в САЩ, което заради господството на долара се отразява на целия свят, сътресенията около Брекзит, започнатите от Тръмп търговски войни и кредитният балон в Китай.
У нас борсовият индекс SOFIX изпрати 2018-а със спад от 12,25% до 594,46 пункта. За сравнение през 2017 г. имаше ръст с 16%, а през 2016 г. повишение с 27%. За последно индексът се понижи през 2015-а с 12%.
Индексът FTSE All-World, който проследява движението на хиляди акции на различни пазари, спадна с 12% през изминалата година. Това бе най-лошото представяне на показателя след глобалната финансова криза и рязко обръщане на ръста от близо 25% през 2017 г.
Бързото покачване на лихвите в САЩ доведоха до най-слабото представяне на водещите индекси на Уолстрийт след финансовата криза. Така Dow Jones завърши годината с понижение от 5.6%, S&P 500 - с 6.2%, и Nasdaq - с 4%. 
Пазарните загуби бяха най-силно изразени в Китай, където втората по големина икономика в света усеща ефектите от търговската война и недостатъчните засега резултати от усилия на правителството да овладее рисковите кредити след бързото нарастване на дълга. Индексът Shanghai Composite намаля с близо 25%, а в Хонконг Hang Seng се понижи най-малко - с 14%.