Промени в осигуровките, изискванията за стаж и възраст при пенсиониране, помощите за хора с увреждания, нови цени на водата и природния газ - това са част от последиците от промените в нормативната уредба, които влизат в сила в първия ден на новата 2019 година. Някои от измененията са гласувани, но още не са публикувани в Държавен вестник, така че ще бъдат отразени със задна дата. 
- От 1 януари минималната работна заплата в страната става 560 лв.
- Учителските заплати се вдигат средно с 20%, в администрацията - средно с 10%.
- От 1 юли максималната пенсия нараства от 910 лв. до 1200 лв., а минималната пенсия се вдига до 219.4 лв. Също така всички пенсии ще се увеличат от средата на годината с 5.7%. Така средният размер на пенсията в страната ще достигне 386 лв.
- Увеличават се изискванията за възраст и осигурителен стаж за пенсиониране. През 2019 г. жените се пенсионират на навършени 61 г. и 4 месеца и осигурителен стаж от 35 г. и 8 м. Мъжете - ако са навършили 64 г. и 2 м., а осигурителният им стаж е 38 г. и 8 м.
- Стойността на всяка година осигурителен стаж във формулата за изчисляване на пенсиите се увеличава от 1.169 на 1.2. Новият коефициент ще се прилага при изчисляването на размерите на новоотпуснатите пенсии.
- От 1 януари минималният осигурителен доход за земеделци и тютюнопроизводители се повишава от 350 лв. до 400 лв.
- Всички хора с трайни увреждания над 18 години вече имат право на нов вид месечна финансова подкрепа, който ще замени досегашните добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност. Размерът й ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, която за 2019 г е 348 лв.
- Влизат в сила нови правила за изчисляване на данъка върху автомобилите, като във формулата вече ще има и екокомпонент. Отпада преференцията за лекотоварните автомобили (категория N1) до 3.5 тона, които занапред ще плащат пълния размер на данъка. Какъв точно ще е той ще стане ясно, след като всяка община гласува точните параметри във формулата (коефициентите варират в определени граници). 
- Премахва се облекчението за такса смет, когато жилището е посочено като основно, но собствениците му декларират, че не ползват имота, за да не плащат висока такса битови отпадъци. Когато повече от едно жилище е декларирано като основно, данъчното облекчение също ще отпадне.
- Цената на доставяния от „Булгаргаз“ природен газ ще се увеличи с 3.51% от 1 януари. Реалното поскъпване за крайните клиенти на „Овергаз“ ще е около 2%, тъй като не се променят таксите за пренос и достъп. 
- От 1 януари цената на студената вода се покачва с 6,2% до 2,943 лева за кубик.
- Максималният осигурителен праг се увеличава с 400 лв. и става 3000 лв. Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващи се за 2019 г. ще бъде 560 лв. при 510 лв. през 2018 г.
- Регистрираните по ДДС търговци имат време до март 2019 г. да пренастроят или да сменят касовите си апарати. За нерегистрираните по ДДС срокът остава юни 2019 г., а за ползващите интегрирани автоматизирани системи за продажби, като например хотели - краят на 2019 г.
- 29 март 2019 е срокът за онлайн магазините да се регистрират към НАП. Те ще са длъжни да подават информация за дейността и магазините си, домейна, вида на продаваните стоки. Данъчните ще поддържат публичен регистър на е-търговците.
- От 1 януари всички ВЕИ, топлофикации, когенерации и заводски централи с мощност 4 и повече мегавата са длъжни да продават произведената от тях електрическа енергия чрез борсата, след като досега токът им се изкупуваше от НЕК. Очаква се по-голямата конкуренция при предлагането да доведе до понижаване на цените не електроенергията на свободния пазар, от който се снабдяват всички индустриални потребители.