Данъчната кампания за 2018 г. няма да започне 1 минута след полунощ, както обикновено, а 10 дни по-късно - на 10 януари, съобщиха от НАП. Образците на данъчни декларации за облагане на доходите на физическите лица и за облагане с корпоративни данъци вече са публикувани на сайта на НАП, но подаването им ще стане възможно едва след седмица.
Скъсява се и срокът, в който можем да подаваме декларации, за да получим отстъпка върху дължимите данъци. Причината е промяна в законодателството. Това е много важна промяна, който засяга както електронната услуга за подаването на декларацията за доходите, така и физически за офисите на НАП. Основният мотив всъщност е свързан с подготовката за 2020 г., когато НАП ще предоставя предварително попълнени данъчни декларации, но това е чак през 2020 г.
До 10 януари няма да функционира и електронното подаване на заявления за регистрация или отписване по ДДС. Това ще става само на хартия в офиси на НАП по регистрация на фирмата.
Едва след 10 януари приходната агенция ще предоставя и резултатите от обработените данни за подадените онлайн уведомления от фирмите за трудови договори.
Плащането на здравни вноски от самоосигуряващите се граждани от 1 до 10 януари ще става само по банков път чрез търговските банки, тъй като през този период и пос терминалите в офисите на НАП също няма да работят. Скъсява се и срокът за ползване на данъчна отстъпка.
От 10 до 31 януари е срокът, в който физическите лица, които искат да ползват 5% отстъпка от данъка за довнасяне трябва да внесат декларация, било по интернет или в офисите на НАП.
От НАП напомнят, че можем да ползваме облекчения върху данъците само ако нямаме други задължения към фиска.