Чудесата стават не само по празниците - с тази надежда живят петгодишната Ема и близките й. Чаровното момиченце страда от страшните диагнози спина бифида (отворени, незавършени прешлени на гръбначния стълб вследствие на което не може да ходи) и хидроцефалия (течност, която се събира в главата, не може да се оттече сама и ако не се дренира, води до увреждане на мозъка). Въпреки тежките заболявания Ема е съвсем нормално дете - много жизнено, енергично и палаво, но се налага да използва инвалидна количка. С нея е още преди да навърши две годинки, което я прави по-самостоятелна - придвижва се сама, обслужва се сама и се опитва да прави всичко сама. Макар да е на толкова крехка възраст, Ема 
вече е претърпяла седем операции, като някои от тях са били с по две интервенции наведнъж
заради упойките. За повечето операции се налага семейството да ходи в чужбина, тъй като лекарите в България нямат такъв опит с тези заболявания.
Всички тези операции се правят по-скоро за да се запази здравословното й състояние. Шансове да проходи не бих казала, че има, тъй като както докторите и ортопедите ми обясняват просто, основният проблем е, че нейните мускули на тазобедрените стави са много слаби. А те са необходими, за да може тя да стои изправена. Другото при нея е, че отворените прешлени са точно на кръста, което също пречи, понеже гърбът й е силен, но кръстът е слаб. Ако мускулите на ставите бяха по-силни, щеше да може да върви с помощни средства. Пробвали сме, правили сме шини, специален апарат за ходене, но видяхме, че няма кой знае каква полза, а той умалява много бързо и просто решихме да не го правим. Затова сме си поставили за цел 
да запазим сегашното състояние и Ема да е здрава
което е по-важното, обяснява майката на момиченцето Лилия Буюклиева. 
Родителите на 5-годишното усмихнато дете не я залъгват, че ще проходи. Просто й обясняват, че всички хора са различни, че тя има проблем с краченцата и не може да върви. 
Ема кипи от енергия и понякога се натъжава, защото много обича да танцува, постоянно подскача и пляска с ръце, но като цяло не забелязвам да е депресирана, казва майката на момиченцето.
Ема е единствено дете в семейството на Лилия и Теодор. Ражда се през 2013, като до осмия месец Лилия има нормална бременност, без никакви усложнения. Месец и половина преди да роди обаче животът на младото семейство се преобръща, след като разбират за аномалиите, обобщени от лекарите със страшните диагнози "Спина бифида" и "Хидроцефалия".
Отидох при друг лекар на преглед, а той видя по снимките на предходния, който ме следеше, че бебето има хидроцефалия. Това е нещо, което трябва да се открие и забележи още през втория месец на бременността. Решението всеки го взема сам за себе си, но ако го знаеш предварително, това ти дава един период, в който да се подготвиш, да плануваш всичко. А 
тази новина беше абсолютен шок за нас
Никой не е очаквал понеже бременността протичаше съвсем нормално, следяла съм всичко редовно. Първо разбрахме за хидроцефалията, след което се наложи да вляза в болницата и там друга докторка откри и спина бифида, разказва майката.
Всичко това води до изключителен стрес за младите родители, но те успяват да приемат случилото се нормално.
Лили ражда в София, тъй като там получават по-добри грижи, а още на 20-ия ден Ема вече е подложена на първата операция. Семейството започва само да търси изход, като се свързва с чуждестранни лекари. С помощта на близки и приятели успяват да съберат пари, за да се подложи момиченцето на следващи интервенции в Германия. Там обаче докторите откриват още едно съпътстващо заболяване на Ема - неврогенен пикочен мехур, което напоследък води до чести бъбречни инфекции. Родителите на Ема мечтаят здравеопазването в България много скоро да достигне световно ниво и да не се налага болните деца да търсят помощ в други държави.
"Българската Коледа" е спътник в лечението на 5-годишното момиченце още от началото. Средствата, които се отпускат, се използват за рехабилитация. Тя е необходима, за да се поддържат мускулите. Ема пълзи, но трябва да се прави гимнастика, за да се засили гръбчето, ръцете, обяснява Лилия. 
Тази година от благотворителната инициатива са отпуснати 
1200 лева, които са достатъчни за около шест месеца
Три пъти в седмицата момиченцето посещава кинезитерапевтичния салон "Хигия КТ", а семейството е много благодарно на "Българската Коледа" за финансовата подкрепа. 
Майката на Ема няма възможност да работи, тъй като се грижи за нея. 5-годишното усмихнато момиченце в момента е в предучилищна група в детска градина, но я посещава само до обед, като след това мама Лили трябва да я посрещне и прибере. А най-големите трудности са свързани с придвижването.
Улиците не са пригодени не само за инвалидни колички, но и за каквито и да било. Отсега сме притеснени за посещенията й в училище, защото там проблемът ще е още по-голям. Няма училище, което да е достъпно, само във "Васил Левски" има закупено специално съоръжение за инвалиди, но другите не са достъпни, а ние живеем във "Възраждане". Отсега го мислим, защото заради недостъпната среда повече деца са принудени да стоят и да учат вкъщи, казва с разочарование и болка майката на Ема. 
А докато е вкъщи, усмихната и палава Ема много обича да играе с майка си на доктор и пресъздава болничната среда в рисунки. Когато пък е сама обича да подстригва куклите.
Мечтата на Лилия е Ема да е здрава и да не се влошава, а ако стане по-добре, е добре дошло.
5-годишното момиченце пък мечтае да стане лекар.
Всеки, който иска да подкрепи слънчевата Ема в нелеката й битка и в сбъдването на мечтата й, може да помогне като дари средства по разкритите банкови сметки в Уни Кредит Булбанк:
BG69 UNCR 7000 1520 9909 35 в евро
BG15 UNCR 7000 1520 9909 37 в долари
BG63 UNCR 7000 1520 9909 46 в лева
Ема Теодорова Тонева
PayPal: [email protected]