Мощни коледарски песни огласиха и тази година село Иваново в нощта на Рождество Христово. Групата от 12 млади мъже се събра отново - по традиция ивановските младежи, които работят в Русе и на други места, в това число и в чужбина, се завръщат за коледните празници в родното село. Няколко дни преди святата нощ те се събират, за да възобновят синхрона в коледарските наричания и пожелания. 
Водени от тазгодишния си цар Кристиян Петров, младите мъже обиколиха почти всички домове в Иваново. Навсякъде ги посрещаха с радост и ги даряваха с обичайните за тези празници домашни печива, орехи и плодове. Заедно с това бе спазена и другата традиция - стопаните на посетените домове да се отплащат с пари за щедрите пожелания и наричаното от коледарите благополучие. 
Така групата събра 1200 лева, които момчетата единодушно решиха да дарят за лечението на малкия Божидар Бориславов. Момченцето е наполовина ивановчанин - майката е родом от селото и е едно от момичетата, които с радост са се изявявали в друг характерен народен обичай - лазаруването, което местното читалище „Христо Ботев“ подготвя също всяка година. Божидар се нуждае от операция, която ще бъде извършена в клиника в Турция. Затова коледарите без колебание предоставят събраната сума, към която прибавят и пожеланието детето час по-скоро да оздравее за радост на своите близки.
Сега ивановските коледари се готвят за новогодишните празници, като трепетно очакват и Ивановден - тогава, на празника на своето село, дружината слиза до реката, където става ритуалното къпане на царя на коледарите, гарнирано с много смехове и задявки и с обилна дегустация на домашно червено вино.