Пътната агенция прекрати обществената поръчка за дългоочаквания ремонт на 46 километра от натоварения път Русе-Кубрат, който не е пипан повече от 30 години и е осеян с дълбоки дупки. Това е станало с решение на председателя на управителния съвет на агенцията Светослав Глосов от края на ноември.
До него се стигна, тъй като в етапа на подаване на оферти са постъпили искания за разяснения по процедурата от заинтересовани участници. При подготовката на разясненията обаче от Пътната агенция са открили несъответствия и пропуски в документацията към поръчката. Срокът за допълнения и корекции на вече одобрената документация е изтекъл, затова се налага да се прекрати разделена на шест позиции поръчка. 
Ремонтът на отсечката от 46 км Русе-Кубрат е обособен в две различни позиции. Едната обхваща 21,5 км, които са изцяло в Русенска обаст и започва в близост до кръстовището на пътя Русе-Варна, като за нея са предвидени близо 20 милиона. Имаше очаквания, че при ремонта може да се използва моментът и опасното кръстовище до „Джъмбо“, което е обект на прокурорска проверка заради често ставащите там катастрофи, да стане кръгово движение, но светлина в този тунел засега няма. 
В другата позиция е включен ремонтът на 25 км от трасето и той обхваща областите Русе и Разград. За него са предвидени 20,4 милиона. 
Специално за тези две позиции е открито несъответствие в представените количествено-стойностни сметки за изпълнението на връзки от уличен водопровод. Той попада в участък, който е част от втората половина на трасето, и вместо в едната позиция трябва да бъде добавен към другата. 
Както „Утро“ писа, в обявената поръчка за дългоочаквания ремонт на натоварения път Русе-Кубрат, имаше уловка и тя е, че към момента няма осигурени пари. Планирано е с проектите да се кандидатства за финансиране по оперативна програма „Региони в растеж“ при спестени пари по нея. Решението за прекратяването на поръчката обаче ще забави тези действия, а дали ще се стигне до този етап и кога предстои да видим.
Междувременно вчера депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев заяви, че е получил уверение от регионалното министерство, че в началото на 2019 ще бъдат обявени обществени поръчки от Пътната агенция за избор на изпълнител за строителството на пътя Русе-Кубрат. 
Пътят между Русе и Кубрат попада в статистиката на отсечките в лошо състояние, с много пукнатини и 60% износена настилка. Отводняването на пътния участък също е много лошо, а по големите съоръжения - надлези, водостоци и мостове, има редица повреди. Второкласният път минава през Червена вода, а жителите на селото открай време са най-активни в искането за обновяването на шосето, което на места изглежда като бомбардирано. Къщите на хората са напукани, започна да се уврежда и 160-годишната църква. Подобно е положението и около Тетово, където заради дълбоките дупки и множеството пропадания през април миналата година върху пътна табела се появи саркастичен плакат „Добре дошли на Марс!“.