С тържествена литургия и много гости бе отбелязан вчера патронният празник на българската църква „Свети Стефан“ в Истанбул.
„Събрани днес в сърцето на православния Константинопол - Цариград и пребъдвайки в духовната радост от светлия празник на Христовото Рождество, отбелязваме още един светъл празник, свързан с нашата божествена и спасителна вяра - мъченичеството и небесната прослава на първия в историята на църквата Христов мъченик - свети първомъченик и архиедякон Стефан.“ С тези прочувствени думи Негово преосвещенство русенският владика Наум приветства събралите се на патронния празник на обновената българска Желязна църква „Свети Стефан“ на брега на Златния рог.
Владиката Наум заедно с група свещеници, между които свещеника на българските църкви в Истанбул отец Ангел Велков, изнесе службата за Свети Стефан, която продължи три часа и бе много тържествена и впечатляваща. Всички посетители на храма изпяха заедно „Многая лета“.
Обновеният храм бе изпълнен с хора от общността на българите начело с председателя на църковното настоятелство Васил Лязе. Тук бе и генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов, бившият директор на Дирекцията по вероизповеданията Иван Желев.
За отбелязване на патронния празник на църквата „Свети Стефан“ бяха дошли специално група студенти от Богословския факулет към Софийския университет.
Представител на Вселенския патриарх Вартоломей първи също бе гост на службата.
Владиката Наум благослови християните, раздаде им нафора и прочете поздравителен адрес от името на Светия Синод на Българската православна църква и българския патриарх Неофит, подчертавайки ролята на българската общност в Истанбул, започнала преди век и половина за утвърждаването на Българската църква в голямата общност на световното православие.
Честването на патронния празник продължи в Метоха - още един знаков обект на българското историческо наследство в Истанбул.
Това бе първият празник след обновяването на храма „Свети Стефан“, благодарение на което той възкръсна за нов живот.
Тържественото му откриване се състоя на 7 януари 2018 г. в присъствието на министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Оттогава досега „Свети Стефан“ е сред най-посещаваните от туристите от различни страни куртурно-исторически и религиозни обекти в Истанбул.