Да бъдат около бъдника, щастливи, честити и с вяра в утрешния ден. С много постижения в нашия живот. Това пожела Негово Светейшество Българският патриарх Неофит на всички българи за Бъдни вечер, предаде БГНЕС.

Преди да влезе в катедралния храм „Св. Александър Невски“, където патриарх Неофит оглави празничната служба за Бъдни вечер в съслужение с архиереи от Българската православна църква, той оправи кратко пожелание за здраве и благоденствие на целия български народ.

„Трябва да помислим колкото е възможно повече за тези, които имат нужда! Които вярват, ще получат доброто, което очакват“, призова негово светейшество. Въпреки лошото време, в храма се събраха десетки миряни, които запалиха свещ и се помолиха за здраве и благоденствие – свое и на близките си.

"От дълбините на сърцата си благодарим на Всемилостивия и човеколюбив Небесен Отец – за безграничната Му любов и грижа за нас, и с ликуване приветстваме раждащия се от утробата на Мариам Богомладенец, обгръщайки го с нежна любов и умиление. Поверяваме себе си на Него – идващия сред нас Господ, Учител и Спасител, в Когото е нашето единствено истинско упование и вечно спасение. Защото чрез Него ние „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28), като знаем със сърцата, че „… под небето няма друго име, на човеци дадено, чрез което трябва да се спасим“ (Деян. 4:12)", се обърна към богомолния народ Българският патриарх Неофит в рождественското си послание.

"Как обаче да посрещнем и да приветстваме днес нашия божествен Спасител? Какви дарове да принесем на Този, Който Сам държи с ръката Си нас и цялото творение и чрез Когото в началото на творението са били утвърдени небесата? (Девети час, стихира на гл. 6). В Своето учение и със Своя живот сред нас Господ Иисус Христос ясно ни е показал какво иска и какво очаква от нас верните на Неговия Нов Завет. Това, което Той желае е да възлюбим Бога и ближния като себе си (Мат. 22:37;39)", каза още той.