Най-малко 5 души бяха убити тази сутрин, включително дете, а 30 бяха ранени при сблъсък на влак и автобус на железопътния прелез в Доне Меджурово край Ниш, съобщи сръбският портал Б92.

Според официалната информация, предоставена от директора на полицията Владимир Ребич, броят на жертвите се увеличава.

Директорът на клиничния център в Ниш Зоран Радованович потвърди, че двама възрастни и едно дете са убити на място, а още двама души са починали в болницата.

Директорът на аварийния център KC в Ниш Миодраг Лажич заяви, че от 30-те ранени 10-12 са с опсност за живота. Между тежко ранените са и 10 деца, добави той.

Директорът на Спешна помощ в Ниш Славолюб Живанович заяви, че след инцидента е реагирано бързо и че всички ранени са под лекарска грижа.

"Много бързо установихме, че в автобуса има повече пострадали. На място пристигнаха три спешни екипа, а след това и четири редовни. Предвидили сме още 10 допълнителни", каза Живанович. В момента в операционните се намират 5 души.

Автобусът, който е транспортирал деца до гимназията, е бил разполовен от удара на влака. Всички ранени са били в автобуса и нито един от 10-те пътници във влака не е бил ранен.

Катастрофата се е случила около 7.30 часа местно време.

Фирма "Железопътна инфраструктура Сърбия" обяви, че прелезът, на който се е случила катастрофата е обезопасен с вертикална пътна сигнализация (без рампа). Злополуката е станала след като влакът е напуснал жп гара Меджурово.

Железопътната композиция е излязла от релсите и железопътният трафик в тази част на железопътната линия е прекъснат.

Директор на Media Center Infrastrukutra към Сръбските железници Ненад Станисавлевич заяви, че комисията по жп линия е посетила мястото на инцидента и е установила, че "прелезът е надлежно маркиран с вертикална пътна сигнализация, както и че видимостта за пресичане на пътя е добра."

Предстои да бъде установена причината за тежкия инцидент.