Надявам се през следващата година да започнем ремонта и укрепването на емблематичния русенски храм "Св.Петка", каза вчера Русенският митрополит Наум. Пред журналисти той изрази благодарността си към правителството, което завчера отпусна 500 000 лева за този ремонт. И съобщи, че тези пари ще се добавят към средствата, които Русенската митрополия очаква да дойдат по спечелен трансграничен проект за християнски църкви в Румъния и България. 
Водещ партньор е румънската страна, а проектът е на обща стойност 1,5 млн. евро, обясни владиката. С около 450 хиляди евро ще бъдат реставрирани ценни стенописи в църквата в село Ведя в област Гюргево. Близо 200 хиляди евро са предназначени за ремонт на русенската църква "Св.Георги", която е копие на катедралната "Св.Троица", но за разлика от нея не е вкопана в земята. 
Останалите над 800 хиляди евро са предвидени за спасяването и обновяването на "Св.Петка". Така за храма, чийто купол е едно от първите неща, които се забелязват от хората, които пристигат в Русе по шосе от София, заедно със сумата, гласувана от Министерския съвет, общо се събират към 2 140 000 лева. 
След Нова година ще подпишем договорите в Румъния, след това трябва да се проведе процедурата за възлагане на обществена поръчка, за да пристъпим към работа, каза метрополитът. Той припомни, че осветеният през април 1944 г. храм "Св.Петка" повтаря архитектурно прочутата Златна църква в Преслав от времето на цар Симеон Велики, един от шедьоврите на Първата българска държава. За съжаление, русенският храм е граден върху засипан с пръст крепостен градски ров, сега льосовата почва започва да се сляга и е изключително важно ние първо да запазим сградата да не слиза надолу по ската, обясни владиката. Първата работа ще бъде да се укрепи скатът, след това ще се работи за отстраняване на конструктивните деформации, пукнатините, стълбището. Важна наша грижа ще бъде да реставрираме и стенописите, част от които са дело на големи български майстори като Харалампи Тачев, а в момента големи парчета от ценните фрески падат на пода в храма, обясни митрополит Наум. 
Надявам се след 3 години да имаме една добре възстановена сграда на храма и русенци да се радват отново на нейното великолепие, каза владиката. Той имал уверение от митрополита в румънския град Яш, където се съхраняват мощите на света Петка Параскева Българска, одежди на светицата да бъдат дарени на Русе. Те ще бъдат предоставени на църквата, която носи нейното име в Русе, и на манастира в село Копривец, където бавно, но сърцато се гради черква, също с посвещение на св.Петка.