1 милион лева отпуска Министерски съвет за изграждането на нов корпус на Русенския университет, стана ясно след заседанието на МС вчера. Отдавна замисляме този корпус, това ще бъде Център по информационни и комуникационни технологии и ще служи за връзка между науката и бизнеса, коментира ректорът на РУ чл.-кор.проф.Христо Белоев. Ден преди вчерашното  гласуване в МС той разговарял с министъра на образованието Красимир Вълчев и получил уверение от него, че ще има нужната подкрепа. Имаме разработен готов идеен проект, сега вече ще започнем дейностите по конкретното проектиране, за да се подготвим вероятно напролет да пристъпим и към изграждането, обясни Белоев. 
От университета обмисляли различни варианти къде да бъде изграден новият център. Окончателното решение набелязало като най-точно мястото на някогашния 27 корпус на висшето училище - иначе казано, между Втори корпус на РУ и Гимназията за европейски езици. Там, където сега има паркинг и една продълговата постройка, която от доста време вече е неизползваема, ще започнем новото строителство, каза ректорът. Изграждането на новия център ще оформи пространство, което в момента е доста неугледно, и ще завърши цялостната визия на университетското градче и на един истински кампус, увери Белоев. Общата сума, която е необходима за изграждането на центъра, е 3 милиона лева, така че парите, които са гласувани от МС, са много нужни, но са  само част от необходимото, уточни той.  
500 000 лева от бюджета пък ще подпомогнат основния ремонт на русенския храм "Св.Петка". Това е само част от парите, които са необходими, за да извършим цялостното обновление на църквата, каза предстоятелят на "Св.Петка" отец Веселин Великов. 
Храмът "Св.Петка" е един от българските архитектурни бисери по отношение на религиозното строителство. Построен е през 1939 г., а в последните години нуждата от спешно укрепване е наложителна. Льосовите почви, върху които е изградена църквата, са причина за пропадане, което води до пропуквания на стените и стълбището, уврежда и ценните стенописи.