В Русе и Монтана се пие най-много бира, показват данни на Съюза на пивоварите. Средностатистическият жител на тези два града посяга към пивото 11 пъти месечно. В последните две години обаче консумацията намалява. През 2016 г. русенецът пиеше бира 13 пъти месечно.
31% от населението на страната смятат, че бирата е подходящо за тях питие, а близо една трета от всички българи са на мнение, че при умерена консумация то може да бъде част от модерния начин на живот. 
Средно българинът слага на масата пиво поне 10 пъти месечно през лятото и 8 пъти през зимата. Мъжете консумират пиво по-често от жените - 12 пъти на месец, а най-активните любители на пенливата напитка са между 30 и 59 години. През последните 3 години у нас производството на бира ежегодно надхвърля 5 милиона хектолитра, а броят на пивоварните от 16 нараства на 24.
В Европа пивоварите са генерирали около 2,3 милиона работни места във всички свързани сектори, като директно заетите в производството на бира са около 124 470 души. Правителствата на страните от ЕС събират близо 42 милиарда евро под формата на данъци от пивоварната индустрия, включително 10,9 милиарда от акцизи върху бирата.
Безалкохолните бири и бирите с ниско съдържание на алкохол в момента представляват 6% от пазара на бира в ЕС. Това показва, че балансираният и по-здравословен начин на живот се радва на нарастваща популярност сред потребителите.