През 2016 година придобих мажоритарния дял от дружеството, процедурата започна четири години по-рано, още през 2012 година. Това заяви Марк Жирардели пред Нова телевизия. В понеделник стана ясно, че легендарният скиор е собственик на „Юлен”.

На среща с тримата министри - на околната среда Нено Димов, на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов, Марк Жирардели представи оригинални документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на "Такс сървисиз лимитед", която компания е мажоритарен собственик на „Юлен“ АД.

На въпрос защо чак сега се разбира кой е собственикът на "Юлен", Жирардели заяви, че преди две години никой не го е питал за собствеността. Аз като акционер съм единствен, заяви още той.

Жирардели коментира, че процедурата за закупуването на „Юлен” отнела дълго време. Процедурата по изкупуването започна много преди това, още 2012 г. си мислех, че би било една прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма. Но цялото проучване на правните и икономически показатели отнеха няколко години и в крайна сметка успяхме. 2016 г. приключи сделката. Купих „Юлен” от фонда, заяви Жирардели. Той каза, че е подписал декларация за конфиденциалност и не може да обявя кой е фондът.

Жирардели добави, че с Цеко Минев ги свързва общите им хобита – и двамата караме ски, обичаме природата и много обичаме планината, за съжаление той голф не играе, така че много рядко се виждаме през лятото, допълни скиорът.

Марк Жирардели бе категоричен, че Банско не е единственото нещо, с което се занимава. Той разказа за друг негов проект в Германия и как е решил да инвестира в Банско:

Преди няколко години го бях решил, в Германия купих една зала, в която може да се кара ски – подобно на известното съоръжение в Дубай. 2004 година продадох тази зала в Германия и понеже много ме интересува спорта, оглеждах се къде има един прекрасен обект и проект, където мога да инвестирам. Отдавна бях хвърлил поглед към Източна Европа, защото Банско и България имат огромен потенциал в зимните спортове. Фондът искаше да си запази дяловете във фирмата, но имаше доста негативен шум, много отрицателни гласове, а фондът е много голям – на три континента присъства и в много фирми държат акции. Предполагам, че това отрицателно настроение към Банско е било решението да продават.

Жирардели обаче не обяви каква е била цената за Банско. Цената за придобиването беше интересна, ако не ми беше интересна нямаше да купя, каза той и отрече да е вземал кредит или българска банка да е участвала.

Банско не е единствената ски зона, която ми е интересна. След време мога и други проекти да добавя, загатна скиорът.

Той обясни, че офшорните компании дават възможност за придобиване на различни проекти.

На въпрос съвпада ли концесионната територия по договор с тази, която се използва на практика, Жирардели заяви: Досега не сме стъпвали извън границите на концесията, която ни е допусната. Не е строене нещо без официално строително разрешение.

Концесионният договор е доста стар и тежко формулиран, затова много внимателно трябва да се анализира, да се направи точно замерване от независим институт, така че българите и правителството да се уверят, че всичко е според закона, категоричен бе Жирардели.

За втория кабинков лифт Марк Жирардели заяви, че място има – от самото начало втория гондолов лифт е проектиран като част от проекта.

В Австрия имаме десетки линии, лифтове, които се строят в защитени природни зони и винаги ме е срам да кажа, че в България десет години се опитваме да направим втори лифт и не можем. Караме хората да висят по 2 часа на опашка, каза още скиорът.

В заключение Жирардели добави, че вторият лифт е много важен, защото желанието му е да създаде най-добрият ски курорт в България. Искам Банско да стане известен в целия свят.