Огромно множество от хора на най-различна възраст беше превзело в съботната вечер не само зала "Дунав", където за пореден път се проведе традиционното коледно надиграване, но и подстъпите към нея. Десетки автомобили бяха паркирани още откъм улица "Чипровци", а колкото по-малко ставаше разстоянието до самата зала, толкова по-изобретателни очевидно ставаха и шофьорите, които се изхитряваха да промушат колите си на буквално невъзможни местенца, само и само да бъдат по-близо до залата.
Вътре пък към часа на началото на надиграването вече не бяха останали свободни столчета. Вярно е, че тук-таме седналите хора, предвидливо дошли по-рано, бяха разположили в съседство шапки, шалове,    чанти, каскети - за да е ясно на закъснелите, че тук е "заето". 
При по-внимателно вглеждане в публиката, се виждаше, че 
залата беше пълна не само с роднини на децата и младежите, които предстоеше да се надиграват
Ясно беше, че на голяма част от заетите места седят възрастни ценители на фолклора и на вихрените хора и ръченици. А напливът от предимно млади и на средна възраст хора, който не намаляваше и по време на самото събитие, недвусмислено подсказваше, че това са от онези българи, на които при първите звуци на Дайчовото или Пайдушкото им се вдига адреналинът. Сред тях личаха и доста любители, от чиито коментари на едно или друго изпълнение ставаше ясно, че най-вероятно това са пък от онези ентусиасти, които се събират поне веднъж седмично в някой от любителските клубове за танци, където разтоварват напрежението не с алкохол или подобни нему, а със завръщане към истинското - с неравноделни тактове. 
И вътре в залата, и вън, във фоайето и наоколо, оживлението растеше постепенно - от началните танци, които завъртяха устремно деца и младежи от Фолклорния танцов театър "Найден Киров", през различните състезания, жънещи бурни аплодисменти. 
Близо 500 души взеха участие в надиграването 
- сред тях бяха полупрофесионалните танцьори от състави и ансамбли, прочули името на Русе далеч зад границите на България. Става дума за ФТТ "Найден Киров", "Русчуклийче", "Здравец" и "Зорница" към Общинския детски център за култура и изкуство, за "Зора" към Младежкия дом. Макар и по документи да се водят любителски, при всички тях майсторството и професионалното отношение и изпипване на детайли от стъпките до костюмите и украшенията са на такова ниво, че думата "лаици" по отношение на всички тях е възможно най-неподходящата. И това, естествено, усложняваше задачата на журито, което трябваше да избира най-доброто от най-доброто. 
Не по-лесна обаче беше задачата на Ренета Стефанова, Боян Тончев и Йордан Йосифов, когато трябваше да оценяват артистизма, прецизността и всеотдайността на най-малките - на децата. А те излязоха да танцуват в разрез с традицията, облечени не в обичайните везани ризи и потури с калпаци, а 
в ефирни роклички от шифон и тафта
а някои от момченцата бяха дори с папийонки. Пеперудката в днешния мъжки костюм явно е модерна и поради това неотменим елемент от облеклото на стилния съвременник - за това подсказваше и кипрата папийонка, кацнала върху офицерската яка на ризата на Богдан Донев - главен художествен ръководител и хореограф на ФТТ "Найден Киров", който е и един от основните организатори на традиционното надиграване. И вероятно както Богдан Донев задава стила във фолклорните интерпретации и сценични фойерверки, сигурно това как той си подбира дрехите се отразява и на младежите и децата, които са впечатлени от артиста. 
И така - близо три часа продължи пъстрата и изключително енергична танцова надпревара, която напълни душите и сърцата на стотиците фенове на народното творчество. Специален акцент беше премиерното представяне на най-новата хореографска работа на ФТТ "Найден Киров" - сценична транскрипция на уникалния маскараден обичай "Джамал", който ентусиазирани хора от село Кошов играят всяка година по Ивановден за радост на местните, но и на много гости от други градове и села. Богдан Донев е пресътворил основните моменти от обичая, който през 2010 година бе обявен и вписан в българската листа на Живите човешки съкровища. Бурните аплодисменти заваляха, още докато десетината момци започнаха да излизат на сцената и 
младежите с танцова стъпка размахаха дървените мечове
повтарящи дървените саби на Джамала. Найденкировският Татунчо - митичното и мистично животно, което обикаля селото на четири крака и докато плаши булки и деца, накрая самото то се плаши и се строполява бездиханно - също пресъздава черти на оригиналния Татунчо, макар да изглежда някак по-новичък и по-спретнат. Танците, песента и основните моменти от ритуала в сценичния вариант се развиват енергично и впечатляват, макар и да се различават по емоция от неподправената атмосфера на селския Татунчо в кошовския джамал. Със сигурност обаче "градският" танц ще се превърне в нова пикова точка за ФТТ "Найден Киров", който има намерение да го представя на форуми, фестивали и турнета. 
Накрая бяха обявени и наградените в тазгодишното коледно надиграване. При най-малките участници до 14-годишна възраст първа награда получиха Виктория Ангелова и Георги Георгиев, които събраха максимум точки от журито, втори - Калина Тотева и Кирил Илчев, трети станаха Веселина и Калоян Василеви.
При децата над 14 г. Анет Енчева и Захари Йорданов се поздравиха с първото място, второто бе заето от Йоана Йорданова и Инан Османов, а третото спечелиха Цветелина Бакалова и Теодор Георгиев. 
В категория "Зрители" победители станаха Александър Ангелов, Яница Прокопиева и Костантин Прокопиев. 
За Мис Танц бе обявена 15-годишната Анет Енчева, а за Мистър Танц - 8-годишният Кирил Илиев
Наградата за артистично присъствие "Иван Донев", която е учредена през 2012 година от ФТТ "Найден Киров" в памет на неговия създател, тази година бе присъдена на Ивайла Илиева от фолклорен танцов ансамбъл "Русчуклийче". Призът се присъжда от танцовия театър и за това определящо е мнението на неговия главен художествен ръководител Богдан Донев. 
Почетни грамоти получиха и русенските фолклорни клубове, които не пропуснаха и този път да се включат в пъстрото събитие. Паметните документи с подписа на кмета Пламен Стоилов бяха връчени на "Играорци" с ръководител Богдан Донев, "Кукери" с ръководител Цецко Колев, "Нашенци" на Соня и Венцислав Неделчеви и "Чанове" с ръководител Анета Иванова.