Списъкът на търговски обекти в Русе, които подлежат на запечатване от данъчните в срок до 30 дни, набъбва с още четири кафенета, показва справката на НАП към 14 декември. В него попадат заведения на ул. „Неофит Рилски“ 48, ул. „Борисова“ 51, бул. „Придунавски“ 6 Б и ул. „Тодор Икономов“ 1.
Данъчните явно не смогват с налагането на санкцията и списъкът продължава да набъбва, тъй като новите обекти са повече, отколкото отпадналите поради изтърпяване или отмяна на наказанието. Към вчерашна дата в него фигурират 35 търговци от Русенско. В списъка попаднаха някои емблематични за Русе ресторанти и други заведения.
Налагането на нарушителите на принудителната административна мярка „запечатване на обект“ за срок до 30 дни се прилага само в няколко случая. Първата група от тях е за неиздаване на касова бележка, „пропускане“ на ежедневното отчитане на оборотите от продажби или когато търговецът използва фискално устройство, което не отговаря на изискванията за одобрен тип или няма изградена дистанционна връзка с НАП.
Втората група нарушения са свързани с използването електронни системи с фискална памет, които не са от одобрен тип или са модифицирани чрез прибавяне или премахване на отделни компоненти.
При прилагане на принудителната административна мярка „запечатване на обект“ се забранява и достъпът до обекта или обектите на лицето, а наличните стоки в тези обекти и прилежащите към тях складове се отстраняват. 
Търговците често обжалват тези актове, така че запечатването може да се забави с месеци или да бъде отменено от съда.