Премахването на прословутата тапа до Дунав мост и разширението на изхода на Русе в посока Силистра, заради която се трупат огромни опашки от тирове и в района системно стават задръствания, ще бъде спряно. Решението на Пътната агенция се налага заради изискването за минимална температура при полагане на асфалтова смес. Съгласно техническата спецификация това не се допуска при температура по-ниска от 5 градуса. Затова обектът, който по първоначални планове отдавна трябваше да е готов, ще бъде зазимен. 
Обещаваното от години отпушване на стеснението при Дунав мост, което често превръща излизането и особено влизането в Русе от Мартен в сериозно изпитание, започна през май, като беше обещано ремонтните да приключат за четири месеца. Срокът обаче няколко пъти беше удължаван заради допълнителното отводняване на трасето от Свободна зона до правещото се разширение. Нужното за това допълнително разрешително за строеж забави работата, докато се стигне до сегашното решение. 
Докато времето позволи ремонтите на пътното платно да продължат и да се положи асфалтовата смес, скоростта на движението по пътя Русе-Мартен е ограничена до 40 км/ч.