"Туризмът ни е за бедни хора", каза в студиото на "Събуди се" на Нова тв Радосвет Радев - изпълнителен председател на Българската стопанска камара, ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели. Той даде пример, че при тази ниска цена на услугата ол инклузив не може да има високи заплати в обслужващия туризма сектор. За пример даде Испания, където минималната заплата ще стане 1090 евро и толкова най-малко трябва да получи една камериерка там, а не 600-700 лв. като по нашите курорти. Затова немските стругари примерно карат ваканциите си у нас.

"Младите хора не искат да бъдат предприемачи - за тях това е работа за "луди" хора, които рискуват парите и здравето си. Искат спокойна, добре платена работа, по възможност в чужда компания. Други чакат на парите на родителите си - гастарбайтери, а в България във всеки сектор има дефицит на работна ръка", каза Радев. Мит е според него оправданието с лошите и алчни предприемачи - ниските заплати се дължат на ниска ставка.

Два милиона българи се чувстват и живеят зле, предимно нашите родители, смята предприемачът. Сихомахомилство е да се пише и говори какви са заплатити на министри и държавници и защо трябва да бъдат "скромни". Те трябва да бъдат високи, много високи за да се привлекат качествени хора, убеден е Радев.