Истинска суматоха предизвика вчера съобщената от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев новина, че пациентка от Русе е с доказан свински грип.
Двете университетски болници в града нямат и не са имали такава пациентка, нито са пращали проби за изследване в София, същата е картината и в Белодробната болница.
Пробата се оказа взета от личен лекар, но резултатите от нея вчера не бяха пристигнали и директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова заяви, че по тази причина няма как да коментира случая.
Резултатът е излязъл в сряда и ще пристигне в Русе в началото на идната седмица. Става дума за 54-годишна жена, която наистина се е лекувала в дома си, а не в здравно заведение. 
Жената е вдигнала температура над 38 градуса в края на ноември, след което е започнала остра кашлица, болки в мускулите и главата и накрая е получила втрисане, обясни вчера за „Утро“ проф.Кантарджиев. На 30 ноември е посетила личния си лекар и заради съмнение за грип й е направена кръвна проба, която на 3 декември е изпратена в Регионалната здравна инспекция. Тогава в инспекцията са пристигнали още няколко проби от лични лекари, които същия ден са изпратени за изследване в микробиологичната лаборатория в НЦЗПБ. Всички са се оказали отрицателни за грип, но последната е доказала пандемичния грип А/Н1N1, станал известен през 2009 година като свински грип. Този щам вече не е толкова опасен, защото е включен в противогрипните ваксини, но предизвиква усложнения за хора със слаб имунитет, с наднормено тегло и особено за бременни жени, посочи професорът.