Трима служители на градското управление на полицията в Страсбург ликвидираха терориста Шериф Шекат, който във вторник буквално разстреля мирни граждани на коледен базар в града и се укриваше в продължение на 48 часа. Министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер заяви, че престъпникът е открил огън по полицаите, които са се опитали да го задържат и е загинал от ответните изстрели. Телевизиите показаха кадри с неутрализирания терорист.

Подробности от операцията

„Вие направихте всичко, което е във вашите сили. Гордеем се с вас“, обърна се Кастанер към участниците в операцията. Убиецът беше неутрализиран в квартал „Нойдорф“, който добре е познавал, защото там е прекарал част от своя живот.

Полицейски източници съобщават, че Шекат е забелязан първо от жена, която веднага е съобщила за него на правоохранителните органи. Очевидци разказаха, че терористът е застрелян в района на улица „Лазарет“ №47. Експерти отбелязаха, че наличието на голям брой видеокамери в този район също е спомогнало за бързото разкриване на Шериф Шекат.

По-рано полицията беше разпространила фотография на 29-годишния жител на Страсбург, както и номер на гореща линия. Властите помолиха гражданите да не се опитват да задържат сами престъпника. Според експертите този призив към населението е изиграл важна роля за бързото и успешно приключване на операцията по обезвреждането му.

Полицията пое по следите

Издирването беше затруднено от факта, че полицията имаше работа със закоравял рецидивист. Шекат имаше 27 присъди във Франция, Германия и Швейцария, многократно е бил в затвора. В тази връзка властите не изключваха вариант, при който той се е укрил в съседна Германия, но впоследствие се отказаха от тази версия и концентрираха своите сили в „Нойдорф“. При спецоперация в сряда бяха задържани близките роднини на престъпника – родителите и двамата му братя.

В четвъртък бе съобщено за ареста на пети човек от обкръжението на Шекат. По данни на вестник „Паризиен“ това е собственикът на апартамента, в който терористът се е укривал преди да извърши кървавото си деяние. Полицията също така разпита неговите две сестри и обискира парижкия апартамент на едната от тях. Въпреки че в издирването се бяха включили над 700 полицаи и служители на службите за сигурност, първата операция по неговото задържане, провела се в четвъртък през деня в „Нойдорф“, не даде резултат.

Френският президент Еманюел Макрон, който участва в срещата на върха на ЕС в Брюксел, нареди на вътрешния министър Кристоф Кастанер незабавно да отиде на място в Страсбург и лично да поеме ръководството на операцията.

Кастанер се намесва

След пристигането си в Страсбург вътрешният министър даде пресконференция, на която отбеляза, че операцията продължава, а коледният базар ще възобнови работата си в петък. В града ще бъдат забранени демонстрациите до понеделник. Само няколко минути след неговото изявление телевизионните канали започнаха да излъчват кадри от спецоперацията. Появиха се и първите съобщения за ликвидирането на терориста.

Кастанер беше в постоянен контакт с президента Макрон и премиера Едуард Филип. След половин час той потвърди информацията за неутрализирането на престъпника. Жителите на града, които се бяха събрали в близост до мястото, където се провеждаше операцията, бурно аплодираха полицията. „Изпитвам чувство на голямо облекчение и се присъединявам към аплодисментите на гражданите“, заяви кметът на града Ролан Рис, коментирайки ликвидирането на терориста, заради който жителите на Страсбург в течение на два дни не можеха да излязат на улиците.

„Мисля за жертвите, мисля за Страсбург“, подчерта Кастанер в своята втора за вечерта пресконференция. Макрон отбеляза, че това не е нападение само срещу Франция, но и срещу международен европейски град. В Страсбург се намират сградите на Съвета на Европа и Европейския парламент.

Тежки дни за служителите на реда

От средата на ноември френската полиция е постоянно на крак. В страната повече от месец продължават протестите на „жълтите жилетки“, които оказват сериозно влияние на сигурността. Тази събота бяха мобилизирани 89 хиляди полицаи за осигуряването на реда по време на протестите. В неделя се очаква петата вълна от демонстрации.

След ликвидирането на убиеца Шериф Шекат, президентът на Републиката написа в Туитър: „Благодаря на нашите служби, полиция, жандармерия и военни. Цялото общество даде отпор на тероризма“.

Терористичният акт на коледния базар

Във вторник вечерта 29-годишният Шериф Шекат откри огън на коледен базар в центъра на град Страсбург. В резултат загинаха трима души и други 13 бяха ранени. Шекат е боец на терористичната групировка „Ислямска държава“.