Последните послания на българските официални власти нанасят огромна щета на историческата кауза за истинско добросъседско приятелство между България и Македония. Те демонстрират невижданно нетърпение и свидетелстват за политическа надменност на по-големия брат, който има намерение да дисциплинира и наказва по-малкия и да не му дава шанс да се пребори за собствената си евроинтеграция.

Това пише главният редактор на македонското списание "Фокус" Зоран Димитровски по повод на последните изявления на вицепремиера Красимир Каракачанов и заплахите му, че "ще блокира членството на Македония в НАТО и ще върне Скопие на правилния път".

В статията се обръща внимание на работата на съвместната комисия, която "дава определени резултати като съвместно честване на Светите братя Кирил и Методий и Григор Пърличев, както и на намерените формули за събитията от Средновековието".

"За изострянето на политическия тон на България към правителството на Зоран Заев през изминалите месеци имат влияние и други политически, икономически, геополитически, както и събития от подземния свят", се казва още в публикацията и се припомня "шокът в Скопие от предложението на София през месец април за почетен български консул да бъде назначен Орце Камчев". "Камчев има бурно "революционно минало, който в продължение на 10 години бе лицето на "Фамилията" /Семейството на Никола Груевски бел.ред./ и участва във всички насилствени и престъпни схеми на братовчедите в най-печелившите части от македонската икономика". "Напълно очаквано Орце Камчев не получи одобрение и молбата приключи в чекмеджетата на външното ни министерство, което пък разсърди София , а външният министър Екатерина Захариева на няколко пъти настоявала за отговор от Скопие.[ Преди няколко месеца сп. „Фокус“ излезе със статия под заглавие „Бай Бойко, защо слагаш таралеж в гащите на Заев?].

"Какви са финансовите ангажименти на Камчев към правителството на Борисов, може само да предполагаме, но придобивките на най-богатия македонски бизнесмен в България се измерват с десетки, стотици милиони евро, връзките на семейство Камчеви (бащата Илия) с България са дългогодишни, и не е изключено той да има съответното влияние върху риториката, ако не и върху политиката, на официална София към Скопие.....Нещата допълнително се усложниха след като неосъщественият почетен консул завърши в ареста в Шутка. ...Не дадоха резултат и изявленията на Камчев, че "Заев е най-добрият македонски премиер". Има информация, че българското правителство е искало Камчев да бъде пуснат от ареста и да се защитава на свобода... В София обаче не може да повярват, че Заев не е човекът, който арестува и задържа, а това прави съдът", пише още в статията.

"София трябва да разбере, че подкрепата и двустранните отношения трябва да се базират на европейските принципи, на справедливостта , закона и демокрацията и това да не става за сметка на правосъдието. В крайна сметка, ако съдбата на Камчев може да скара Борисов и Заев и да унищожи тяхната инвестиция в добросъседските отношения и приятелството между двете държави, това означава, че тя не е била искрена и автентична. Ако продължава да се настоява за освобождаването на Камчев чрез политически натиск и това е условието за българската подкрепа за евроатлантическата интеграция на Македония, тогава става въпрос за безочлив подмолен политически рекет, който не й отива на една европейска държава", пише още авторът.

В статията се отправят и сериозни критики към работата на премиера Зоран Заев и липсата на конкретен напредък в икономическите, и културните отношения между двете държави, докато сръбското влияние е на всички нива в страната.

В края на публикацията се поставя въпросът и за руското влияние върху Красимир Каракачанов.