14 русенци са станали донори на органи за лечението на други българи през последните 15 години, стана ясно вчера на пресконференция, в която участваха началникът на отделение „Анестезиология и интензивно лечение“ в УМБАЛ „Канев“ д-р Лидия Стефанова и колегата й анестезиолог д-р Красимир Теодосиев, който е отговорно лице в болницата по Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.
Миналия месец от Агенцията по трансплантация са изпратили благодарствено писмо до д-р Теодосиев за изключителния професионализъм в напрегната и затруднена ситуация при доказване на мозъчната смърт на 63-годишен пациент, който става донор на други двама българи, получили втори шанс за живот. Това всъщност е поредната от общо 14 донорски ситуации в УМБАЛ „Канев“ от 2003 г. досега. Първият ни случай тогава беше русенка на 40 години, която бе транспортирана до болница „Света Екатерина“ в София и стана донор на бъбреци, сърце и черен дроб, въпреки че договор с Агенцията по трансплантация подписахме по-късно, обясни д-р Лидия Стефанова, която е била координатор по донорство в болницата от 2005 до 2013 година. През това време са реализирани девет донорски ситуации, а при други доказани с мозъчна смърт шест пациенти близките са отказали да дарят органите им. В следващите пет години има още пет донорски ситуации, допълни д-р Теодосиев. 
Това е един сложен процес, който се базира не само на знания, но и на психологически изпитания, когато трябва да се изправиш пред роднините на пациента и да съобщиш, че той е починал. Българската народопсихология все още трудно позволява на близките да погледнат на ситуацията и от друг ъгъл – че могат да дадат шанс за живот на друг човек, каза д-р Стефанова.
Тя и д-р Теодосиев смятат, че са необходими законови промени, в резултат на които всеки българин да има право да заяви желанието си да стане донор, тъй като сега в здравната книжка се декларира единствено отказ. А ако той не е заявен официално, трудното решение да дарят органите му трябва да вземат близките.