1300 туристи повече отседнали в Русенско и ръст на нощувките с 2500 в сравнение с година по-рано отчитат хотелите и другите места за настаняване от региона през месец октомври, показват данните на националната статистика. След бума през септември, когато заради световното първенство по волейбол, приходите от нощувки в областта доближиха 1 млн. лева, се отчита нормален спад. Приходите по това перо за октомври са 786 хил. лева, което е с 9 на сто повече отколкото през миналата година. И явно този бизнес си остава доста печеливш, понеже новите играчи се множат. Докато през октомври 2017 г. на територията на областта е имало 39 действащи хотела, сега те са 46. А наличните легла са с 8000 повече.
Ръст на отсядащите в Русе туристи се отчита от началото на годината. Трудно е да се каже на какво се дължи това, но може би значително нарасналите числа идват вследствие на изсветляване на бранша в резултат на засиления данъчен контрол. Според хора от сектора, някои по-малки хотели в центъра на града са постоянно пълни.
През октомври в Русенско са отседнали 10 102 души, по-малко отколкото през септември, но с 20 на сто повече отколкото преди година. Броят на чужденците е 2411, което пак е с около една пета повече. Реализираните от всички тях нощувки са 16 774, при 14 245 година по-рано. 
В сравнение със същия месец на миналата година приходите се покачват с 65 хил. лева. Ръстът този път идва единствено от повечето туристи от България. Отседналите в Русе чужденци реализират повече нощувки, но изглеждат по-евтини, тъй като приходите от тях са по-малко в сравнение с октомври 2017 г. 
И през октомври на високо ниво остават предпочитанията към по-евтините места за настаняване с 1-2 звезди. В тях са реализирани 8077 нощувки, от които са получени приходи в размер на 280 хил. лева. В петте четиризвездни хотела този месец са отседнали 3244 човека и в тях са реализирани 8495 нощувки. Най-луксозните места за настаняване получават дял от приходите от нощувки в размер на 379 хил. лева. 
През октомври в хотелите с 3 звезди, от които този месец в областта са работили 8, са отседнали 1690 лица, които за 2173 нощувки са донесли приходи от 127 хил. лева.
Реализираните нощувки в общо 46 хотела и други места за настаняване в областта са средно по 1,6 на човек, доста по-малко отколкото за предходния месец. Запълняемостта на легловата база пада до 28,5%, което се дължи на увеличеното предлагане на места за настаняване.