20 са получените номинации в традиционната анкета на "Утро" и община Русе за спортист на годината. Предложенията говорят, че силното представяне на русенските състезатели през сезона е предимно представяне в славни за страната ни спортове - бокс, борба, вдигане на тежести.
Ето всички номинации по азбучен ред
Ангел Вецов - карате-шинкиокушин, клуб "Ипон" - шампион в Откритото първенство на Япония, държавен шампион за мъже. 
Ангел Русев - вдигане на тежести, клуб "Русе" - шампион на европейското първенство за кадети, пети на световното за мъже, пети на европейското за мъже, държавен шампион. С 6 световни и 5 европейски рекорда при състезателите до 17 години за категория до 55 килограма.   
Биляна Дудова - свободна борба, клуб "Юнак" - световна вицешампионка за жени, с две европейски титли - за жени и за състезателки до 23 години, балканска шампионка. 
Виктория Бобева - свободна борба, клуб "Юнак" - пета на европейското първенство за жени, балканска шампионка. 
Вилиян Бъчваров - кану-каяк, клуб "Локомотив" - седмо място на световното за мъже в състава на четворката каяк, девети на европейско за мъже на двойка каяк.  
Габриела Димитрова - бокс, клуб "Русе" - бронзова медалистка на европейското първенство за жени. 
Иван Банчев - стрелба с лък, клуб "Джамбо" - 3-и на европейското първенство за кадети, 9-и на европейското първенство за мъже, участник на Младежките олимпийски игри, 7-и на Европейска младежка купа, държавен шампион за мъже, младежи, кадети, шампион на турнира за мъже "Дунавски стрели", с два държавни рекорда за кадети, шампион на турнира за мъже "Загорски стрелец". 
Инна Ефтимова - лека атлетика, клуб "Локомотив" - полуфиналистка /100 и 200 метра/ на европейското за жени, балканска шампионка на 100 и 200 метра, трета с щафетата 4 по 100, втора на балканското в зала /60 метра/, държавна шампионка на 100 и 200 метра, държавна шампионка на закрито /60 метра/, първа на турнири в Испания /100 и 200 метра/, първа на турнир в Гърция /100 метра/, трета на турнир в Барселона /100 метра/, първа на турнира "Самарско знаме" /100 метра/, първа на турнир "Нови звезди" в София /200 метра/.  
Костадин Стойков - волейбол, клуб "Дунав" - капитан на отбора, спечелил промоция в Суперлигата, най-добрият състезател на русенския отбор.
Касимира Войкова - бокс, клуб "Русе" - европейска шампионка за девойки до 16 години.
Мелек Айнурова - бокс, клуб "Русе" - бронзова медалистка от европейското първенство за девойки до 16 години. 
Михаела Петкова - лека атлетика, клуб "Дунав" - национален рекорд /хвърляне на копие/ за девойки под 20 години - 50,50 метра, златен медал от републикански шампионат за момичета под 20 години, златен медал на републикански шампионат за жени.
Радослав Росинов - бокс, клуб "Русе" - европейски шампион за юноши.  
Стилян Гроздев - вдигане на тежести, клуб "Русе" - вицешампион на европейското за мъже /злато в изхвърлянето/, 13-и на световното за мъже, държавен шампион.
Стилиян Петков - карате-шинкуокушин, клуб "Ипон" - втори в Откритото първенство на Япония, втори на Световната купа във Варна, шампион на купа "Дияна", държавен шампион. 
Севда Асенова - бокс, клуб "Русе" - вицеевропейска шампионка. 
Стойка Петрова - бокс, клуб "Русе/ - световна вицешампионка, европейска шампионка. 
Християн Стефанов - свободна борба, клуб "Юнак" - бронзов медалист на европейското първенство за кадети, втори на балканското първенство за кадети.  
Християн Стоянов - лека атлетика, клуб "Дунав" - европейски шампион от параатлетическо първенство в Берлин, Германия (20 август 2018 г.), златен медал от Гран при турнир в Берлин, студентски шампион на 1500 и 3000 метра, сребърен медал на 1500 м от национален шампионат, бронзов медал на 3000 м от национален шампионат, бронзов медал отборно от балканско първенство по крос-кънтри за състезатели до 23 години.
Яна Копчева - лека атлетика, клуб "Локомотив" - шеста /гюле/ на Младежките олимпийски игри в Аржентина, девета на европейското първенство за девойки, втора на балканското първенство за девойки, държавна шампионка в зала в младшата и старшата възраст, първа на националния шампионат по хвърляния в Балчик, първа в Откритото първенство на Румъния /девойки/, държавна шампионка при девойките /младша възраст" на гюле, първа на държавното  /диск, девойки старша възраст/, първа на турнир "Петър Арнаудов" в Добрич, първа на турнир "Плевенска панорама".  
Категория "Приложни спортове/
Никол Павлова - кордови авиомодели второ място на етап от Световната купа в Киев, шампионка в Киев /Световна купа/ в тандем с Николай Палежев, второ място в още един клас на Световната купа, трета на турнир от Световната купа, трета на световното първенство с Николай Палежев, двукратна държавна шампионка, победителка на още 4 турнира у нас. 
Николай Палежев
Трето място на световно първенство /кордови авиомодели/ с Никол Павлова, първи на етап от Световната купа с Никол Павлова, две първи на държавно с Румен Папов
Корабомоделизъм /настолни модели/
Славейко Петров - златен медал и сребърен медал на световно първенство в Румъния, държавен шампион. 
Атанас Заяков - сребърен медал от държавно първенство. 
Скоростни модели
Христо Йотов - сребърен медал на европейско първенство.