Немският производител на кожени тапицерии „Бадер“, който през ноември обяви, че догодина ще има завод в Русе, е избрал нашия град заради добрите му традиции в текстилообработката и предимствата за намиране на персонал. Това става ясно от интервю на мениджъра на фирмата Флориан Йозер, дадено за Economy.bg.
Най-голямата част от служителите в бъдещата фабрика ще са шивачи - около 400 души. За подготвителния етап ще са ни нужни хора, които работят с машини за рязане на текстил. Ще имаме нужда и от машинни механици, обяснява Йозер. 
Думите му вещаят тежки месеци за русенските фирми от текстилната индустрия, които явно ще трябва да положат допълнителни усилия, за да запазят най-квалифицираните си кадри. Засилената конкуренция от страна на работодателите обаче е добра новина за работещите в тези фирми, които ще са в по-добра позиция да поставят свои условия.
Все пак, „Бадер“ няма да разчита само на готови кадри. Компанията планира като първа стъпка да отвори шивашко училище или обучителен център. Това ще стане през март. Ще се разчита и на дуалното обучение.
Продукционното хале и офисът ще бъдат готови през лятото - юли или август. Първоначално ще се започне с обучение на между 50 и 80 служители, така че в края на лятото да може да се започне реално производство. Планира се през първата година броят на служителите да достигне 200, като крайната цел е те да станат 700-800 души.
В шивашката фабрика за тапицерии ще бъдат инвестирани между 5 и 10 млн. евро. Ще се произвеждат кожени покрития за седалки на луксозни автомобили, като „Ауди“, „БМВ“ и „Мерцедес“ както и за масовата марка „Шкода“. 
Къде ще бъде разположена фабриката на „Бадер“ все още не се съобщава. Според Флориан Йозер, намирането на подходяща сграда, която да се наеме, се е оказало трудна задача. Компания разгледала възможности в София, Сливен и Стара Загора, преди да се спре окончателно на Русе, където получила и подкрепа от страна на общинската управа.