Турски тираджия разиграва пет часа институции в района на Дунав мост вчера. Всеки един от контролните органи се оказа тясно специализиран в правомощията си и законовите разпоредби, които по-скоро ограничават, отколкото позволяват да се намери решение с наглед проста ситуация на пътя.
Абсурдът започна да се заплита рано сутринта, около 6.30 часа, където тежкият камион, превозващ цитрусови плодове от Турция за Румъния, катастрофира. Той премина през кръговото кръстовище, загуби управление, отнесе знаци и информационни табели, изкърти стълб от улично осветление и се заклини на мантинелата в разделителната тревна ивица. Пътят остана проходим, но преминаването на тежкотоварни камиони в отвора между ремаркето на тира и изкъртения стълб бе изключително трудно.
При удара част от уличния стълб излетя като куршум напред и се заби в ремаркето на тир от отсрещната опашка с камиони, проби платнището и разсипа част от натоварените мандарини. Шофьорът на пострадалия камион коментира, че е голям късмет, че парчето бетон не се е забило в кабината му.
Екип на полицията бе на мястото на инцидента още от рано сутринта и регулираше движението. За издърпването на тира беше извикан специализиран камион, който е единствен в региона и е базиран в Разград.
Самата операция не е сложна, коментираха от аварийния екип, но проблем се оказа заплащането й от страна на турския шофьор. Той говореше единствено на турски, отказва комуникация, отказва заплащане в брой или с карта, както и да преведе пари по банков път. Шефът на транспортната фирма, базирана в Турция, също отказа логистика и съдействие, както и плащане, и остави служителя си да се оправя както може. И нито един от двамата не се вълнува, че часове наред движението в района на Дунав мост е силно затруднено и се натрупват огромни опашки.
Заради кризисната ситуация спешно бе извикан екип на "Комунални дейности" със задача да отреже ударения електрическия стълб и поне частично да освободи мястото на инцидента.
От 8.30 до 11.30 ч продължиха преговорите за заплащане на преместването на камиона. Поисканата цена от 1400 евро бе драстично намалена и когато започна операцията по ваденето, се появи нов проблем - да се издаде фактура, но ДДС-то в нея отново вдигна цената. Така всичко започна отначало и се наложи да бъде извикан екип на "Автомобилна администрация", който обаче успя единствено да му наложи глоба на тираджията за пътното нарушение, да провери тахошайбата на камиона, която се оказа изрядна, и да му смъкне номерата.
"Вариантите в този случай за разрешаване на проблема са два - или се плаща на място за извършване на услугата по аварийното издърпване, или шофьорът подписва запис на заповед и превозното средство остава като залог до извършване на заплащането по-късно на дължимата сума. Това е възможно по закон в България, докато в останалите страни от ЕС няма такава практика", коментират от аварийния екип.
Извършването на подобна дейност в Унгария струва около 1800 евро, докато в Румъния цената може да стигне и до 3000 евро. Не е необходимо шофьорът на камиона да подписва и да е съгласен за каквото и да е действие - просто институциите предприемат необходимите действия по изваждане на превозното средство и репатрирането му до наказателен паркинг.
В крайна сметка бе постигнато споразумение за заплащането на изтеглянето на камиона и той бе махнат от пътя по обед. Заради смъкнатите номера ще може да продължи пътя си едва след издължаването си по наказанията от ИА "Автомобилна администрация".