При търсене на думата "идиот" в изображенията в "Гугъл", се появява американският президент Доналд Тръмп.

Причината затова е поведението на потребителите, а не в компанията, коментира директорът на компанията Сундар Пичай по време на изслушването му в Камарата на представителите, което се състоя вчера, посочи "Дневник".

"Мисля, че е важно да говорим за това как работи търсенето. Ако точно сега напишете думата "идиот" в полето за търсене на изображения, се появява снимка на Доналд Тръмп. Как става това, как работи търсенето, за да се случи?", запита Зоу Лофгрен от демократите.

"Гугъл" индексира милиарди страници, взима ключови думи и ги свързва със съответните изображения на базата на общо 200 критерия - колко нова е, как я използват потребителите и други, посочи Пичай.

"Така че не е някакъв малък човек зад кулисите, който решава какво ще покажете на потребителите, а е компилация на това, което създават потребителите?", попита Лофгрен. Пичай потвърди и опроверга твърденията, че компанията е политически предубедена.

"Миналата година имахме 3 трлн. търсения... Не се месим в никое конкретно търсене", каза още той.

Преди няколко месеца Тръмп обвини "Гугъл", че манипулира новините за него, целенасочено дава предимство на демократите и скрива положителна информация, свързана с управлението му.

"24 часа" провери към 16:00 часа какво показва"Гугъл" при изписване на думата "идиот" на български. Оказа се - основно Тръмп.