Кабинетът одобри допълнителни 113 млн. лв. за армията и 1,3 млрд. лв. за АМ Хемус, предаде репортер на БГНЕС.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракчанов в началото на днешното заседание заяви, че по трите постановления за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на министерството на отбраната за 2018 г. сумата е 113 млн. лв. „Със средствата , които бяха отделени - 134 млн. от миналото заседание, стават 247 млн. лв. и отгоре малко”, обясни министърът, който даде разчет за какво са парите. Каракачанов се обърна към премиера и заключи, че голяма част от разходите са по закупувана техника във времето назад, за която тогава не е мислено пълноценно как тя ще бъде осигурена с ремонти, резервни части… „Добре, няма да вкарваме генералитета в нашите спорове”, прекъсна го премиера. На заседание в началото имаше и генерали, строени зад министрите. „Важно е като си отидете по службите да кажете на състава – Кугъри, МиГ-ове, Су-та, Пилатус, парите, които са необходими са заделени, ремонтни… по казармите, за да придобият нормален вид - това, което сме си го говорили и всичко останало”, заяви Борисов.

След като бяха минали три точки, се премина към точка за проект на постановление за одобряване на допълнителни разход по бюджета на МРРБ за 2018 г. за изграждане на автомагистрала „Хемус“. Регионалният министър Петя Аврамова, посочи, че с проекта е предвидено да се отпуснат допълнителни средства в размер на 1 349 856 000 лв. по бюджета на министерството на МРРБ за 2018 г., респективно на АПИ, които се осигуряват за сметка на предвидените средства в централния бюджет,. чрез преструктуриране на разходи и трансфери по централния бюджет за 2018 г. за изграждане на 134,2 км от автомагистрала Хемус между Боаза и път 1-5 Русе- Велико Търново. „Средствата ще бъдат използвани за изграждане на участъка, който е изключително важен държавен и обществен интерес за развитието на пътната инфраструктура в Северна България. С построяването на отсечката на АМ „Хемус“ ще се повиши както безопасността на движението, така ще се постигне и максимална скорост. Общата дължина на АМ „Хемус“ от София до Варна е 420 км, от които са изградени 170, в момента се строят 26 км. от автомагистралата в отсечките Ябланица-Боаза – 9,3 км и Буховци – Белокопитово – 16, 32 км.”, каза Петя Аврамова.

„Нашият приоритет на правителството винаги е било отношението към Северна България”, каза премиерът посочи кметове, които бяха в МС. Той посочи, че преди години „Хемус” по времето на друго управление е била извадена от възможността да бъде финансирана от европейски програми. „Ние искаме процесът да го направим необратим, затова с днешното решение заделяме парите, за да можете като си отидете да кажете на хората това, което сме поели като ангажимент, не само на юг – Струма, Марица, Тракия, а и Хемус да е необратим и после да няма някой който да каже няма пари. Така, че сме си изпълнили и си изпълняваме днес ангажимента, а парите сме ги събрали повече от битката с корупцията и контрабандата, това е ясно и затова изцяло бюджетни пари”, посочи той.

Премиерът попита пред камерите и за театрите дали е вкарана точката, а министърът на културата му отговари утвърдително и посочи 7 млн. „И театрите сме ги включили в днешното заседание, ще ги гласуваме по-късно", каза Борисов.