С двама началници започна вчера работният ден в Регионалното управление на образованието. Малко след 9 часа гладко избръснат, облечен с официален костюм и със зелена папка в ръцете от седмия етаж във високата сграда на кея излезе Димитър Райнов. И не се изненада от камерите и диктофоните на очакващите го там журналисти, дошли, за да присъстват на влизането му в шефския кабинет няколко етажа по-горе. Този кабинет той бе принуден да напусне преди малко повече от година, след като министърът на образованието Красимир Вълчев го уволни дисциплинарно. Преди месец обаче Върховният административен съд обяви за нищожна заповедта за уволнение, а на 3 декември излезе и решението на ВАС, което не подлежи на обжалване.
Преди да се изкачи по стълбите до предишния си кабинет, Димитър Райнов обясни, че сред първите задачи, с които ще се заеме, е план-приемът за следващата учебна година.
Приоритетите на МОН са и мои приоритети, заяви той и посочи, че водещо място имат компютърните и информационните технологии. В Русе има две училища, където се подготвят ученици по тези специалности - Математическата гимназия и Професионалната гимназия по електроника и електротехника, поясни Райнов и посочи, че броят на паралелките и учениците ще бъде съобразен и с демографската криза. 
Минути по-късно той влезе в шефския кабинет, където бе посрещнат сдържано, но вежливо от Росица Георгиева - титулярния началник на РУО, която спечели конкурс за поста през април тази година. Там стана ясно, че тепърва предстои министерството на образованието да реши развитието на казуса с двамата началници на РУО.
И Георгиева, и Райнов демонстрираха подчертана, макар и хладна любезност.
МОН ще реши какво предстои оттук нататък, бе лаконична Георгиева.
Ние с г-жа Георгиева не сме страни в спор, не е мой ангажимент нито нейното освобождаване, нито следващо нейно назначение, заяви Райнов. 
Няколко часа по-късно стана ясно, че всъщност той се е явил малко рано в началническия кабинет. В ранния следобед от пресцентъра на просветното министерство уточниха, че в момента титуляр на поста е Росица Георгиева. 
Господин Райнов е подал в понеделник заявление до министъра да се върне на предишното си работно място, но за да поеме поста, е нужно министърът на образованието и науката да издаде две заповеди - за освобождаването на Росица Георгиева и за назначаването на Димитър Райнов, каза специално за „Утро“ Станислав Димов от МОН.
Министър Красимир Вълчев още не е направил това, тъй като в момента е на работно посещение в страната, поради това Димитър Райнов официално не е встъпил в длъжност, добави Димов.
Според него е възможно двете заповеди да бъдат издадени до дни, вероятно до края на седмицата.