16 деца от Русенска област бяха подпомогнати от "Българската Коледа" в кампанията за 2017/2018 година. Тя бе в подкрепа на спасения детски живот, с идеята да помогне в грижата за продължителното лечение и активната рехабилитация. Благодарение на проявената съпричастност на стотици хиляди добродетелни българи през 2018 "Българската Коледа" разполага с бюджет от 2 600 000 лв. Благотворителната инициатива помогна на 505 деца за лечение и рехабилитация, като в това число влизат и 16 русенски деца с тежки заболявания. 

Най-много са тези, засегнати от детска церебрална парализа, които получиха шанс да водят пълноценен и активен живот чрез активна рехабилитация. Това са 11 деца на възраст от 2 до 13 години от Русе, както и едно двегодишно момченце от ветовското село Смирненски. Повечето от тях имат и други заболявания. „Българската Коледа“ помогна също на момченце с епилепсия и чести гърчове, на дете със синдром на вродените аномалии, както и на две дечица с редки заболявания. 
За да помогне за продължителното лечение и рехабилитация на страдащите от различни заболявания деца, през 2018 „Българската Коледа“ дари медицинска апаратура на обща стойност 1 790 256 лева на 22 лечебни заведения от цялата страна. Едно от тях е Университетската болница „Канев“, която получи техника, с която да се помогне в лечението на деца с двигателни проблеми. Това е апарат за ударно-вълнова терапия и е доставен в отделението по физикална и рехабилитационна медицина. Той е на стойност 22 926 лева. Процедурата с него е щадяща и е част от лечението на децата с детска церебрална парализа и на деца, претърпели пътно-транспортни произшествия.
Шестнадесетото издание на „Българската Коледа“, чийто старт бе даден от президента Румен Радев в края на ноември, е в подкрепа на децата с тежки заболявания и увреждания.