Петиция за оставане на Росица Георгиева начеро на Регионалното управление на образованието тръгна в специализирания сайт peticiq.com и до вчера бе събрала подкрепата на близо 400 души. 
До нея се стигна след като миналата седмица стана ясно, че предшественикът й Димитър Райнов окончателно е спечелил делото във Върховния административен съд срещу Министерството на образованието и науката за дисциплинарното си уволнение. Самият Райнов заяви, че е доволен от решението на съда и възнамерява да се върне на старото си работно място.
"Уважаваме справедливостта, но искаме промяна - това можем да кажем по повод решението на ВАС да се върне Димитър Райнов за началник на РУО-Русе. Промяната дойде с Росица Георгиева, която е началник от една година, но има визията и куража да извърши не една положителна промяна. За пръв път от много години образованието се ръководи от експерт в тази област, а не от удобен партиен фигурант. Разбира се това не допада на хора, които предпочитат спокойствието на статуквото и не забелязват променящата се действителност - като намаляващия брой ученици,  закриването на професионални гимназии, фаворизирането на едни училища и неглижирането на други. Росица Георгиева направи тези проблеми в русенските образователни институции видими и започна да търси решения, а не да чака удобния черен PR на конкурентите и намаляването на учениците да унищожават професионалните гимназии една по една. За пръв път от дълги години се забеляза синхронна загриженост за образованието в Русе от РУО, община и област, породени от желанието и умението на Георгиева да си сътрудничи с институциите и да поставя служебните цели над личните интереси. Сред многото предизвикателства пред настоящата шефка на РУО-Русе беше и справянето с мъртвите души в задочните форми на обучение. Порочна практика  останала незабелязана от предишния началник. Една година, но не една промяна в русенското образование. А сега накъде? Напред към миналото или назад към бъдещето със стария нов началник?" - така мотивира петицията нейната инициаторка Калина Георгиева.
До неприятната за всички засегнати ситуация се стигна, след като се оказа, че експертите на МОН са уволнили Димитър Райнов по такъв начин, че нито един от многобройните им мотиви не издържа в съда.
И сега ситуацията е следната - в лицето на Росица Георгиева РУО има началник, който е доказал професионализма и компетентността си чрез тежък конкурс и няма абсолютно никакви основания да си отстъпва поста.
Но за него с пълно право може да претендира и Димитър Райнов, който пък има съдебно решение от последна инстанция и няма кой или какво да го спре да иска да се върне на старата си длъжност.
Възможно ли е двувластие в русенската просвета? Не, разбира се. Решението как ще се излезе от конфуза трябва да се вземе от МОН. Дано този път не го вземат същите експерти, чиято компетентност получи слаб 2 от Върховния административен съд.