Участник от най-ниско ниво в телефонни измами за над 40 000 лева отива в затвора, но опитните му кукловоди остават неразкрити и нищо не им пречи необезпокоявани от нищо и никого да продължават мръсните си престъпления.
Радослав Р. е един от многото, въвлечени в началото в нещо, което не разбират, но продължили да изпълняват ролята си дори след изясняването на картинката.
През 2012 година Радослав Р. от Полски Тръмбеш излязъл предсрочно от затвора, но така и не успял да си намери работа. Попаднал на обява в търновски вестник, че се търси шофьор със собствен автомобил и възможност да пътува из страната. На посочения телефон непознат му разяснил правилата на "бизнеса" и след като се съгласил да се включи, Радослав получил мобилен телефон с румънски СИМ карти и конкретни инструкции, но без да се среща с този, който му чертае маршрутите.
Колелото се завъртяло и засякло цели 4 години по-късно - на 19 октомври 2016 година, когато Радослав бил "командирован" в Русе, където "въртачът" обработвал закачена на въдицата му жена по сценария, че трябва да помогне на полицията за залавяне на измамници. Пенсионерката склонила и поставила в червена дамска чанта 1000 евро, 338 долара и 165 лева, както златен пръстен, брачна халка, златна гривна и златен часовник и я хвърлила през терасата. Там чакал Радослав и прибрал плячката, но шефът му усетил, че жената е податлива и решил да изцеди и последната й стотинка. Отново позвънил и поискал още пари, за да "лежат по-дълго бандитите". И повярвалата, че върши добро Б.Т. взела такси, отишла в "Райфайзенбанк и изтеглила 3000 евро. Триста оставила за себе си, а останалите 2700 оставила увити във вестник в близко кошче за боклук. През цялото време по петите й бил Радослав, който веднага взел и този пакет.
Щом жената се прибрала вкъщи, обработката продължила. С наистина необяснима наивност тя отново взела такси и потеглила към друга банка, за да изтегли още пари. По пътя обаче разказала на шофьора, че помага за залавяне на измамници и след като слязла той веднага се обадил на полицията. В банката незабавно пристигнали криминалисти и разсеяли тежката заблуда на Б.Т., която до момента била дала в пари и злато над 24 000 лева.
Като видял полицаите в банката, Радослав разбрал, че играта е свършила и скрил парите и златото в колата си.
Същия ден следобед на мушката на останалия анонимен бос попаднал възрастен русенец, който също лесно повярвал, че трябва да помогне на полицията и също се разходил до банков клон, в който държал 16 277 лева. Изтеглил ги, закрил сметката, а пакета с парите оставил до трафопост около Корабната гимназия. Радослав отново бил наблизо и прибрал новата порция хилядарки, а услужливият пенсионер отново бил набран по телефона и скоро се насочил към друга банка, където имал още един влог. Като влязъл вътре обаче, започнал да се държи неестествено, което направило впечатление на охранителя и той се обадил в полицията. Пристигналите цивилни полицаи фиксирали стоящ на тротоара мъж, който нервно пристъпва от крак на крак и постоянно говори по телефона, и го задържали. На Радослав не му трябвало много време, за да признае всичко, парите и ценностите били открити в колата му, но не посочил на кого е куриер, защото не го познавал. Или поне така твърдял, без да отстъпи нито веднаж от думите си.
За участието си в схемата бившият затворник получи от Районния съд 5 години затвор при строг режим. Присъдата подлежи на обжалване.