50-годишен варненец, лежал в затвора за измами, се връща зад решетките заради три удара за един ден със сръбски динари в Русе, при които прибрал 3260 лева от доверчиви пенсионери.
Илия С.Т. излязъл от затвора в Ловеч на 9 май 2017 след изтърпяване на тригодишна присъда за измами и скоро решил, че честният труд не си заслужава усилията, след като може са два три етюда на улицата да изкара пари, които иначе трудно би изкарал за 2-3 месеца. Подкарал стария занаят първо в родния си град, но полицията влязла в дирите му и решил да смени терена. Така на 7 март, когато възрастните хора вземат пенсии, пристигнал в Русе с автобус с динари в джоба и се заложил близо до Пощенски клон 12 на ул."Мария Луиза".
Около 10 часа набелязал първата жертва - излизащ от банката 75-годишен мъж. Заговорил го любезно и му се примолил да му обмени 200 динара за 300 лева, защото не знаел къде да търси обменно бюро. Курсът на динара е по-висок, но парите ми трябват спешно, заявил непознатият и прибрал парите на стареца, срещу които му дал сръбска валута на стойност 3.31 лева.
След това Илия отишъл пред театъра и спрял друг пенсионер. На него пък казал, че дължи на сина му 40 лева, но тъй като не може да го намери, предложил да ги даде на него. Имало само една малка пречка - не разполагал с левове, а с евро. Този път предложението му било да даде 100 евро, а 74-годишният мъж да му върне 160 лева, а с останалите да оправи сметката със сина си. Подал 100 динара и номерът отново минал, а Илия не губил нито минута. Веднага се прехвърлил на ул."Александровска" и атакувал друг пенсионер със същата измислица, но се оказало, че взетият на мушка дядо нямал син, а внук. Без да губи присъствие на духа варненецът признал, че просто се е объркал, а след това разказал, че много добре познава внук му и има нужда от услуга - някой да му обмени 1410 евро срещу 2800 лева. 74-годишният човек пресметнал, че ще спечели от цялата работа и двамата отишли до дома му, където станала размяната. Само че по-късно пенсионерът разбрал, че държи сръбски пари на стойност 24 лева.
Още следобед тримата излъгани пенсионери разбрали каква са я свършили и се оплакали в полицията, а по описанието и проверка в служебните информационни масиви криминалистите не само идентифицирали бившия затворник, а и успели да го задържат малко преди да се качи в автобуса за Варна.
За ударите в Русе Илия получи от Районния съд 4 години строг затвор. Присъдата подлежи на обжалване.