Разрешили сме на хора, които не почитат книгите, да вземат решения, заяви президентът Румен Радев в слово на тържественото събрание на СУ „Св. Климент Охридски“ по повод 130-годишнината от създаването на университета, в което поздрави ръководството и възпитаниците на висшето учебно заведение, предаде БГНЕС.

„Всички българи наричаме Алма матер светският храм на България. В аудиториите на университета българи от различни вери, но водени от каузата, че мъртва е безкнижната душа, заедно споделят общата за народа ни религия – знанието“, подчерта Радев.

Според него, създаден с дарение и създал най-светлите умове на нацията, Софийският университет е „люлка на знанието, на съзиданието, на свободата, на критичната мисъл и стремежа към търсене на истината“. В речта си държавният глава заяви, че младите българи са все по-малко, но върху тях пада отговорноста да променят радикално моралния климат в Родината и да отхвърлят безизходицата, която прокужда техните връстници от България. „Студентите са призвани да бъдат съвестта на нациите“, допълни Радев.

На връх студентския празник държавният глава пожела на всички студенти да преследват мечтите си, но без да бъдат примирими с подмяната и липсата на прозрачност, защото конформизмът може да е само път в кариерата, но не и пък към щастието. „Борете се срещу лицемерието и покварата, бъдете критични! Не приемайте да ви заблуждават и да ви ограбват бъдещето! Не подминавайте агресията на невежеството“, призова той.

„Културата е мантинелата, която ни пази да не пропаднем в бездната, защото невежеството е крачка към катастрофата – личната и обществената. В годините на Прехода българите приехме, че несправедливостта е наша орис. Вашата поколенческа мисия е да докажете, че справедливостта може да възтържествува. Това не е обикновена битка за вашето бъдеще, а вашата битка за България. Тя е и моя!“, каза още в речта си държавният глава.