Трикратният национален шампион по риболов в класацията на вестник "Рибар" Константин Костадинов атакува нова титла с два сома над 20 килограма, уловени през два дни от водите на Дунав.
Предишните признания на запаления въдичар са през 2009 година с 12.5-килограмова бяла риба, през 2011-а с 6.380-килограмова мряна и година по-късно с 8.9-килограмов распер - все гросмайсторски постижения, оценени по достойнство.
Сегашните трофеи са извадени в края на октомври. Тогава Косьо си взема една седмица отпуск и заедно с баща си Иван се изнасят на брега на Дунав под Бръшлен. И двамата са опитни рибари, познават навиците и предпочитанията на речните обитатели и се надяват на добра слука, но едно от условията за успешен улов е да не подхождаш високомерно, а да уважаваш и водоема, и невидимия противник в него. Затова Косьо и Иван са се подготвили добре със стръв, захранки и оборудване.
За сомовете е известно, че стават активни с наближаването на нощта и този път не изневеряват на привичките си.
Първият красавец захапва закачената на куката жива рибка още в началото на едноседмичния излет и започва борбата между човека и рибата. С майсторско боравене с макарата Косьо успява да изтощи гиганта и да го докара до брега, където баща му го вади с приготвения голям кеп. Премерването и претеглянето на сушата е повод за гордост - представителят на най-големите хищници в Дунав е дълът 1.6 метра и тежи 21 кила.
Два дни по-късно всичко се повтаря, но сомът е още по-впечатляващ - 1.65 метра и 25 килограма!
Не беше лесно, но пък радостта след такъв улов е голяма, казва с усмивка Константин.
Всъщност това не е най-големият му удар. През октомври 2015 година на жива жабка улавя 28 килограмов сом в Дунава и после само от главата прави богата рибена чорба за 10 приятели за Никулден.
А през тазгодишната паметна седмица на реката той и баща му имат още много поводи за усмивки. На куките им се закачат още няколко мрени по 6-7 килограма, две-три бели риби по 3 килограма и един шаран над 5 кила. Това вече не е късмет. Това е майсторство от най-висока класа.
С риболова 44-годишният Косьо се запознава, когато е едва на 7. Тогава баща му, който го посвещава във всички въдичарски тайни и продължава да бъде най-добрият му партньор и помощник, го води на езерото Липник и там момчето успява да извади без чужда помощ половинкилограмова таранка. И този късмет на начинаещия пали в него страст, която ще го съпътства винаги. По-късно идва ред на излетите по Дунав от Стълпище до Нова черна, а там вече нещата са сериозни. Реката е голяма, с характер и няма нищо общо със спокойните води на язовири и рибарници.
Винаги съм предпочитал качеството, а не количеството. Едно е да хванеш една 20-килограмова риба, друго е да напълниш един живарник с 20 кила малки рибки. Подходът е друг, емоцията е друга. Не е вярно, че в Дунава няма риба - пълно е, но трябва да знаеш как да я търсиш и как да я извадиш, казва шампионът, който от 22 години е в системата на МВР, а с въдица в ръка си почива от напрегнатата работа.
Съпругата му Светла, служител в Райфайзенбанк, споделя неговата страст, а надеждите му са тя да завладее и дъщеря им - 8-годишната Йоана.
На Никулден Косьо по традиция събра приятели и ги нагости с богато рибно меню. И независимо от мразовитата зима, не смята да прибира въдиците.
Сега се хващат платика, морунаш, мряна и скобар, които не представляват предизвикателство, но пък са идеални за мариноване, казва шампионът.