Изваянията от лед, които сътвориха участниците в тазгодишното пето поред издание на Фестивала на ледените фигури, вече могат да бъдат разгледани от русенци. Снощи бяха обявени наградените скулптури и бе даден официалният старт на Айс феста. 
Първа награда спечели прозрачната композиция на скулптора от Литва Таутвилас Повилионис, която той бе нарекъл "Не можеш да влезеш в моите обувки". Второ място бе отредено за ваятелката от Холандия Дамиан ван дер Велден, която направи "Сребърна линия", която символизира любовта. Третата награда отиде при представителката на Латвия Санита Равина, която представи леденото си виждане за кръговрата на живота - момче, което се върти в колело от лед. Специалната награда на кмета Пламен Стоилов бе връчена на автора, дошъл от страната на Дядо Коледа - финландеца Юси Миетинен, чиято творба се нарича "Свободата". Наградите връчи зам.-кметът Страхил Карапчански. 
Русенци ще открият още авторски интерпретации по книгата на Мери Мейпс Додж "Сребърните кънки", която бе избрана за тема на Айс феста. Церемонията премина на фона на артистична програма, в която се включиха таланти от формации на Общинския детски център за култура и изкуство и Общинския младежки дом. Експозицията остава в специалното хале до 15 февруари, входът е свободен, а любителите на зимните мразове могат и да си направят снимки в грамадна шейна, също измайсторена от лед.