За мен най-хубавият натюрморт е домашната престилка, преметната върху стол в кухнята. Колкото и да е изненадващо, тези думи принадлежат на една от първите икони на американското кино - фаталната жена Марлене Дитрих (1901-1992). Звездата на германката изгрява с ролята на Лола Лола в първия немски озвучен филм "Синият ангел" (1930), който й носи международна известност. Режисьорът на филма Йозеф фон Щернберг е впечатлен от красотата, хипнотичния поглед и дълбокия глас на 29-годишната кабаретна актриса и я води в САЩ, за да покорят заедно Холивуд. И успяват. Зодия Козирог и с немска дисциплина Марлене не щади себе си и още първият й американски филм "Мароко", отново режисиран от Йозеф фон Щернберг, й донася номинация за "Оскар". Следващите им 6 съвместни филма я превръщат във фатална жена и модна икона в Холивуд.
Другият свят, в който живее Марлене извън блясъка на прожекторите и камерите, е... кухнята във вилата й в Бевърли Хилс. "Домашната работа е не само добра терапия, но и най-необходимо занимание. Рядко нещо толкова бързо дава резултати, а следователно и удовлетворение", казва актрисата, която дори на върха на славата си мие пода с удоволствие. Но истински се развихря в кухнята и често на масата с гостите й се чуват възгласи: "О, Марлен, това е божествено!".
За нея храната е не само удоволствие, а и основа за безгрижен и щастлив живот. Но за прагматичната германка кулинарните излишества не са по вкуса. Най-предпочитаната от нея подправка е копърът, а най-хубаво вино - евтиното френско, което до войната пият като вода. Но Марлене не е стисната и обичае да пазарува в скъпи магазини деликатеси като пушена сьомга и различни видове сирена. В собствената кухня обаче отдава предпочитание на ястия, които се готвят лесно, изглеждат апетитно и най-важното - харесват се не само на нея, а и на близките й. Тя е уверена, че всеки ще се зарадва, ако на масата види храна от детството си. Затова австрийския евреин фон Щернберг гощава с унгарски гулаш и гарнитура от юфка, а за емигриралия в Америка заради фашистката окупация на Париж Жан Габен готви раци и говежди бульон (Pot au feu).
Жан Габен има голяма роля в живота на Марлене Дитрих. Актрисата е прочута не само с изтънчената си красота, но и с безбройните си любовни връзки, като дори понякога върти на пръста си няколко мъже едновременно. В списъка й са Морис Шевалие, Франк Синатра, Юл Бринър, Майкъл Уайлдинг, Ерих-Мария Ремарк, Ърнест Хемингуей, принцът на Уелс. Но когато се влюбва в грубоватия французин, от мъжемелачка се превръща в покорна домакиня и почти забравя за киното. Ревнивият Габен обаче често изпада в ярост и си позволява да я удря, като я заплашва, че ще я напусне. Но Марлене толкова сляпо е влюбена в него, че когато той заминава на фронта като танкист в армията на Шарл дьо Гол, тя анулира холивудските си договори, разпродава част от имуществото си, за да обезпечи семейството си, и също заминава за Европа с трупа фронтови артисти. Като преди това прави аборт. Бурната им връзка приключва през 1946 г. с писмо от Габен, че скъсва завинаги с нея.
Преди да се впусне в тази изпепеляваща я любов, която й остава до края на живота, Марлене често кани гости, за които като истинска патриотка приготвя специални немски вечери с пълнена зелка, пирожки и бирена супа. Понякога на масата й се събират над 20 неканени гости, тогава в действие влизат "Фирмените" й рецепти - риба тон в домати, пържени телешки бъбреци или бъркани яйца - все храна, която може да се приготви бързо и да нахрани цяла армия. С говеждия бульон обаче направо свещенодейства, защото за нея той е лечебен еликсир. И когато някой се разболее, тя пълни термоси с бульон и ги носи на болния всеки ден, докато оздравее.
Самата тя не е претенциозна към храната и не признава никакви диети. Макар че обича и да похапва, сутрин може да закуси с парче ръжен хляб и кръгче салам. Със същото удоволствие обаче обядва и в скъпи ресторанти. А ако трябва да влезе във форма за някой филм, преди снимки просто спира да яде. Реже си малки хапки салам, риба, кисели краставички и от време на време си похапва от тях. През тези дни обаче пие литри силно кафе и чай и пуши цигара след цигара.
С годините кулинарната й страст поутихва и тя започва да готви от време на време и вече не толкова самвоотвержено. Веднъж тази модна икона, винаги облечена с разкошни тоалети, признава, че любимата й дреха винаги е била домашната й престилка - бяла, с широки презрамки и квадратен джоб отпред. А преметната през облегалката на стола, е най-подходящият детайл за най-хубавия натюрморт в света. Когато вече не стои толкова често в кухнята и пред печката, Марлене решава да напише мемоарите си, които озаглавява "Азбука на моя живот". Оказва се, че едва ли не за всяка буква от нейната азбука има кулинарна рецепта или съвет. "Тук разказвам за ястията, които често готвя сама. В тях няма нищо необикновено. Всичките ми рецепти са за двама човека, това не са големи порции. Самата аз готвя на око, не се измарям със свръхточност. Други правила не са ми известни", откровеничи Дитрих за своите кулинарни навици.
Марлене Дитрих умира на 6 май 1992 г. в дома си в Париж от бъбречна недостатъчност. Още същата година дъщеря й Мария Рива издава мемоарите на майка си, които "Ню Йорк таймс" нарича "клюкарски, детайлно интимни, излагащи всичко на показ". Рива ненавижда майка си, за която казва: "Не беше майка. До себе си имах царица, началник, звезда, но не и майка". Но не спира да издава нейни спомени: през 2005 г. "Нощни размисли" – стихове и бележки на Дитрих за и до любовниците й, които актрисата пише на старини в алкохолно опиянение, а миналата година преиздава мемоарите на Марлене, с които без свян признава, че си е купила къща "в топлия Палм Спрингс".

Pot au feu /Говежди бульон/

Необходими продукти:
1 кг телешко/говеждо месо
5 моркова
4 картофа
2 стръка праз
1/2 глава зеле
2 стебла селъри
1 глава лук
4 зърна карамфил
1 скилидка чесън
букет подправки: мащерка, дафинов лист, магданоз
зърна черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Месото и всички зеленчуци, без лука и чесъна, се нарязват на едри парчета. Карамфилчетата се забождат в главата лук. В голяма тенджера се наливат 3 л вода, слага се сол на вкус, добавят се месото, зеленчуците,лукът, чесънът, букетът подправки и черният пипер. Покрива се с капак и се оставя да ври 2 1/2 -3 часа.
Когато месото се свари, се изважда заедно със зеленчуците и се сервират горещи. Бульонът е много вкусен и може да се пие или да се използва за супи.