Д-р Румен Котов е от Враца. Завършва медицина през 1988 година в Медицинския университет в Плевен, след което започва работа като хирург в Окръжна болница Враца. От 1998 до 2002 година специализира урология в УМБАЛСМ „Пирогов“. След придобиване на специалност работи като ординатор, след това като началник на Урологично отделения в МБАЛ „Христо Ботев“ - Враца. От 2010 година е началник отделение в Онкоцентъра във Враца. Специализира ендоурология и трануретрална хирургия в УМБАЛ „Света Ана“ в София, екстракорпорална литотрипсия в УМБАЛ „Александровска“ в София и ендоскопски методи на лечение на бъбречно-каменната болест във ВМА София. 
От 2013 година е началник на Урологично отделение в УМБАЛ „Медика Русе“, като същевременно преминава курсове на обучение по биполярна трансуретрална енуклеация на простатна жлеза при проф.Раслер в Лайпциг и ендоскопски и перкутанни методи на лечение на бъбречно-каменна болест в Медицински университет-Варна при доц.Анакиевски и при проф.Евангелос Латисикос. Д-р Котов е член на Българското урологично дружество и на Европейската асоциация по урология.

- Д-р Котов, през месец ноември в УМБАЛ "Медика Русе" бе организирана кампания Мовембър за безплатни прегледи на простатата под ваше ръководство. Какво представлява тя?
- Нека само да припомня какво е Мовембър. Това е игра на думи, съчетаваща Мо - мустаци и името на единадесетия месец на годината. Целта е месец ноември да се превърне в месец за осведомеността за здравето на мъжете, защото нашите бащи, съпрузи, братя и приятели са изправени пред здравна криза, за която не се говори. Мъжете умират твърде млади и този факт не трябва да се премълчава. 
Идеята за Мовембър се заражда през 2003 година в Австралия и обхваща целия свят. От 3 години в тази кампания се включи и УМБАЛ "Медика Русе" с безплатни урологични прегледи за мъжете, които се провеждаха два пъти седмично.
- Колко мъже от Русе преминаха тези прегледи?
- Тази година под знака на Мовембър през кабинета минаха 110 мъже, което е доста обнадеждаваща цифра, като се има предвид нежеланието на мъжете да се преглеждат. Друга информация за тези пациенти не мога да дам, защото тя е конфиденциална. За радост много от тях бяха насърчени и придружени от своите близки, съпруги, дъщери, приятелки, което показва, че осведомителната кампания, която проведохме, е достигнала до повече хора. Статистиката показва, че ракът на простатата засяга 25% от силния пол, като всяка година броят им нараства и за съжаление пациенти на уролозите вече са доста млади мъже. 
- Само за рак на простатата ли бяха прегледите? 
- Целта на Мовембър е ранно диагностициране на рака на простатната жлеза /простатит/ и нашите усилия бяха насочени в тази посока, но при извършване на цялостен урологичен преглед и установяване на друго заболяване или състояние на мъжкия организъм, като доброкачествена простатна хиперлазия например, се дават указания за лечението му. Все пак трябва да кажем, че ракът на простатната жлеза е най-често срещаното злокачествено заболяване при мъжете, което съставлява 80% от всички злокачествени заболявания след навършване на 55 години. Колкото по-рано се установи ракът обаче, толкова шансът за успешно лечение е по-голям. 
- Какви са симптомите за наличие на простатит?
- Признаците за проблем на простата са болка в слабините, в уринарния канал, а също и болезнено уриниране, отслабване на струята по време на уриниране и чести нощни уринирания. Възможно е да се появи кръв в урината или в семенната течност. Понякога се явява неприятна болка в областта между тестисите и ануса. 
- Известни ли са причините, които водят до този карцином?
- Съществуват редица причини. Сред най-разпространените е попадане на инфекция в простатната жлеза, като инфектирането често се предизвиква от най-обикновени бактерии, които живеят в човешкия организъм. При спад в имунната система те просто попадат там, където не трябва. Друга група причини са инфекции, предавани по полов път, познати като скрити инфекции. Към тях спадат хламидии, микоплазми, уреаплазми и други. Сред причините можем да посочим още застой на кръвта във вените на краката и таза, възпаления на пикочните канали, заседнал начин на живот, настинки, нередовен сексуален живот. Простатитът влияе сериозно върху половата функция на мъжа. При страдащите от тази болест се наблюдава отслабено полово влечение, преждевременна еякулация, влошаване на качеството и продължителността на ерекцията, както и други нарушения на потентността. При наличие на тези симптоми пациентите трябва да направят консулт с уролог.
- Кои са рисковите фактори за рак на простатата?
- Рисковите фактори са напредване на възрастта. Счита се, че при мъже, доживели 100 години, заболеваемостта от рак на простата може да достигне 100%. Затова всеки мъж след 45-годишна възраст трябва да посети своя уролог. Освен това наследствеността също оказва влияние за поява на този карцином, така че ако баща, брат или чичо са диагностицирани с рак на простатата, рискът за техния роднина е по-голям. Не на последно място е затлъстяването, злоупотребата с алкохол и начинът на живот.
- Каква е честотата на този карцином?
- Данните от Националния раков регистър сочат, че най-висока е заболеваемостта в области София, Пловдив и Варна - 45 на 100 000, а смъртността е най-висока в области Хасково, Враца, София и Перник - 16 на 100 000. За Русе заболеваемостта е около 18 на 100 000. 
- Какви методи на лечение са използват в България?
- Ракът на простатната жлеза се лекува по европейски и световни стандарти. В България уролозите се съобразяваме с "Гайд Лайна" на Европейската асоциация по урология и онкология. 
В ранен стадий се предлага радикално оперативно лечение - отворена операция, лапароскопска и робот-асистирана хирургия. Резултатите са много добри, като на пациента се запазва качеството на живот. Като алтернатива на оперативното лечение може да бъде предложена лъче- и брахитерапия. Изборът на терапевтичното поведение се обсъжда с пациента и се предлага най-доброто в зависимост от стадия на откриване на заболяването.
 В заключение ще кажа, че ние лекарите сме отговорни за грижата към пациентите, но пациентите трябва да ни съдействат за ранното откриване и ефективното лечение на рак на простатата. 
 Накрая искам да изкажа своята благодарност на принципала и ръководството на УМБАЛ "Медика Русе", които за поредна трета година подкрепиха идеята Мовембър на лекари в Урологично отделение, защото те отделиха от личното си време, за да извършат профилактичните прегледи в кабинета, както и на всички, които не пожалиха усилия за осъществяването на тази благородна кауза.