От драстичен скок в цената на тока на свободния пазар се оплака бизнесът. Работодатели сигнализираха и премиера за шоковото увеличение, а отделни предприятия ограничиха временно производството си.
Вчера Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България поиска пълна либерализация на електроенергийния пазар, както и прекратяване на дългосрочните договори с когенерациите и „Марица Изток“ 1 и 3. 
Преди дни няколко завода обявиха, че спират работа заради цените на тока. „Чугунолеене“ в Първомай, „Енергоремонт - Гълъбово“, „Металик“ и три от дружествата на „Холдинг Загора“. 
От началото на декември средната цена на електроенергията на свободния пазар е двойно по-висока в сравнение с тази за изминалите 11 месеца на годината. На платформата „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса сделките за шестте дни от началото на месеца са на средна стойност от 154.6 лв./МВтч. За сравнение, през ноември този показател сочеше 89.1 лв./МВтч, а за цялата 2018 г. цената е 74.8 лева за мегаватчас.
Според бизнеса големите пикове на цените на борсата изглеждат умишлени и съвпадат с предлагането на дългосрочни продукти на много високи цени. Причината е най-вече ограниченото предлагане от държавните АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК.