Законът за личната помощ е голяма и изстрадана победа, заяви омбудсмана Мая Манолова след окончателното приемане на текстовете на второ четене в пленарна зала, предаде репортер на БГНЕС.

„Спомнихме си откъде тръгнахме – от един закон, който не чу добра дума от никъде. Нямаше институция, нямаше депутат, нямаше организация, които да кажат добра дума за този проект или да застанат зад него. Най-отричаният, най-критикуваният и оплюван проект изобщо“, припомни Манолова. Според нея това не е обикновен закон, а голяма победа на смели жени – майките на деца с увреждания, които дадоха урок на обществото и институциите с успешната си и справедлива кауза.

Депутатът от ГЕРБ и зам.-председателят на социалната комисия в парламента Светлана Ангелова благодари на всички участници в процеса по изготвянето на законопроекта и превръщането му в работещ нормативен акт. Благодарности тя отправи и към премиера Бойко Борисов, който лично се ангажира с финансовото обезпечаване на двата закона – за хората с увреждания и за личната помощ. „Благодарение на диалога и разумния компромис, ние взехме правилните решения и приехме тези два изключително важни закона за бъдещата политика за хората с увреждания“, подчерта Ангелова.

Кратко, но емоционално послание отправи и председателят на комисията д-р Хасан Адемов. „Благодаря на всички, които направиха възможно каузата лична помощ, от страдание и през надежда, да се превърне в реалност“, заяви той.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обърна внимание на факта, че приемането на такъв закон не би бил възможен без ангажираността на правителството и министър-председателя, както и че Законът за хората с увреждане е гласуван на голям празник – Никулден, което е символно.

След приемането на двата закона майките са категорични – реформата започва, а в България има гражданско общество. „Законът за личната помощ е закон за бъдещето на децата ни. Тях ще ги има, когато нас ни няма“, смята Вера Иванова, представител на инициативата „Системата ни убива“. Тя отправи специални благодарности към всички, които под една или друга форма са изразили и казали подкрепа, както и лично към омбудсмана Мая Манолова.

След окончателното гласуване на текстовете майките поканиха всички на чаша чай пред техния палатков лагер в градинката до парламента. Той ще бъде преустановен още днес, но това далеч не означава, че протестите им спират. От януари месец палатките се местят пред Министерство на здравеопазването с настояване за реформа в системата на ТЕЛК.