ГДБОП намери гараж пълен с картечници, автомати, пистолети, боеприпаси и взрив в София. Акция е извършена и в Казанлък. Един „търговски директор” пласирал фалшиви документи и оръжие.

За съвместната успешна реализация със Специализираната прокуратурата днес подробности дават директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, зам.-главният прокурор Иван Гешев и прокурор Евгения Станкова, предаде репортер на БГНЕС.

Премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Сотир Цацаров лично присъстваха в началото на пресконференцията за медиите, за да видят заловеното оръжие.

Големият арсенал е бил намерен в гараж в София, в района на парк „Гео Милев”. На пръв поглед са намерени около 50 хиляди патрона, но според разследващите в хода на тяхното преброяване броят им може да нарасне до 100 хиляди. Открито е и известно количество черен барут.

Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов съобщи, че оръжията излизат от завод „Арсенал” в Казанлък. Ще извършим сериозна проверка в завод „Арсенал”, допълни и Иван Гешев.

Най-характерното от заловения арсенал са заглушителите, които се използват само от специалните части в България, стана ясно от думите на Гешев, който каза още, че групата за незаконно оръжие е свързана с друга, която се е занимавала с неистински документи. Заложени са няколко чужденци.

За нас е важно, че задържаме продукта преди да стигне до пазара – източния и европейския. Продължаваме да работим. Днес предстои да се разбере колко човека ще бъдат задържани, заключи Гешев.

Акцията коментира и Бойко Борисов с думите: Толкова много оръжия хванахме, колкото специалните бригади нямат. И като качество, такива заглушители специално правени като за специалните части и баретите. Една рота автомати, пистолети, гранатомети, бяха изброили 40 хил. патрона. Една част сме си я платили като контролирана доставка, каза Борисов.