Вчера в редакцията на "Утро" от Велико Търново се обади приятел - журналистът Петко Павлов. Добър, точен и почтен мъж. 
"Защо сте насолили така Георги Давидов? Той е отличен млад съдия, не го заслужава, ще се убедите сами в мача на "Дунав" срещу "Славия", каза Петко, който е и бивш елитен рефер. 
Бяхме написали, че Давидов е арбитър със съмнителна репутация - почти като непоправимия и неподражаем Волен Чинков. И колко често е наказван.  
Дали пък не са били пресолени думите по адрес на Давидов. Може ли да бъркаме? Бива ли да се съди тъй? 
Стискаме палци на Давидов да се оправи с мача и ни опровергае. 
Но думата днес е за българското съдийство въобще и има ли футболно-съдийска мафия, както често и с основание скандират феновете.
Извън стила на конспирациите ще поразсъждаваме с факти върху два двубоя. 
Кръг преди мача "Славия"-ЦСКА Волен Чинков беше главен съдия на "Локо" /Пд/-"Лудогорец" /0:1/. В тази среща домакините изразиха бурно претенциите си за дузпа в тяхна полза. Те поискаха наказателен удар за ситуация, при която Козмин Моци събори с две ръце Димитър Илиев. Има записи, гледайте - румънецът протяга длани, буквално блъска в гърдите нападателя на "Локо", който пада на терена. Чиста дузпа! Но не и за Чинков. 
Минути по-късно бекът на "Лудогорец" Сисиньо играе с ръка в собственото си наказателно поле. Съдията отново не забелязва бялата точка и маха с ръка: "Давай, играй, играй!"...
В следващия кръг Чинков вече е на "Славия"-ЦСКА. Има видео, което показва - бяха спестени най-малко 3 дузпи за ЦСКА! Джеси слаломира до аутлинията, играч на "белите" го дърпа, ще му скъса фланелката в пеналта, после Пешов рита през кръста без топка като майстор на кунгфу Кристиян Малинов, а за финал Десподов е подсечен с някакво подобие на шпагат. Резултатите от мачовете в Пловдив са ясни.
Значи, Чинков не вижда дузпи срещу "Лудогорец", не дава и наказателни удари за ЦСКА. Една малка подробност - двата тима се борят за челото. Или поне се бореха. Но сега вече лудогорци са на 6 точки пред "червените" и при победа на "Българска армия" идния кръг първенството ще приключи още през декември. То просто беше обърнато в два ключови мача. И главният герой е един и същи - Волен Чинков! 
Поръчков ли е този рефер? Кой има нужда от такова първенство? Какво печелят зрителите? Нишо. Какво печели футболът! Мафия ли е БФС?
Не, Чинков е перфектен съдия, първенството образец за честна игра и джентълменство, зрителите масово се тълпят по стадионите, защото футболът е класа и блясък, а БФС е почтена и безпристрастна организация за пример. 
Кой от двата варианта ви харесва повече!