Десетте най-големи работодателя в Русенско запазват и дори леко увеличават персонала си въпреки острата криза на пазара на труда, показва анализ на „Утро“. В Топ 10 на най-големите предприятия в областта се трудят към 8000 човека и този брой е аналогичен на този преди две години. В същото време общият брой на наетите по трудов договор в областта намалява с около 3300 души - от 70,5 хил. на 67,2 хил. в края на септември тази година. Съкращенията обаче засягат по-дребния и средния бизнес, които очаквано не могат да предложат толкова добри условия на служителите си както големите компании.
Така концентрацията на заетите в най-многолюдните компании се увеличава. Преди две години в тях работеше всеки десети нает в областта, а сега - всеки девети. 
Най-големият работодател е Университетска болница „Канев“, в която се трудят 1060 човека. Макар да не е предприятие в традиционния смисъл на думата, тя си е търговско дружество с приходи, разходи и печалба, така че се включва в класацията. На второ място се изкачва „ВИТТЕ Аутомотив“, които тези дни отпразнуваха своя хиляден служител. Така производителят на заключващи системи за автомобили стана частното предприятие с най-голям персонал в областта. Бившите първенци в класацията - „Каолин“ и „Дунарит“, сега разделят трето-четвърто място с по около 970 служители. 
Нататък в класацията следва производителят на дамска конфекция „БТБ България“ с 850 заети и производителят на компоненти за автомобилната индустрия „Монтюпе“, който в последните месеци съкращава персонала си и вече има към 850 души.
Над 800 човека работят в производителя на автомобилни филтри „Ал Филтър“, след него десетката допълват „Делта Текстил България“, „Еконт Експрес“ и „Оргахим“.
Общо 88 фирми от региона имат над 100 човека персонал. Миналата година броят им беше 95. И тенденцията към намаление на населението в областта, тази тенденция вероятно ще се запази и за в бъдеще.