Идейната разработка на русенския скулптор Даниел Кънчев и арх.Силвия Славова спечели втория конкурс за паметник на Апостола, който ще бъде разположен в Парка на възрожденците. Това обяви вчера столичният скулптор Янко Бонев, председател на тазгодишното жури на арт състезанието. 
11-членно жури завчера разгледа внимателно 11-те представени за конкурса проекти. След дълго съвещаване в понеделник вечерта накрая гласуването показало: 7 гласа за работата на Даниел Кънчев. Този проект беше и втори в мнението на русенските граждани, изразено и в специалната урна във фоайето на Пленарна зала, и в интернет гласуването, обясни главният архитект на Русе Живка Бучуковска, която бе зам.-председател на журито. 
Много се радвам, че най-после имаме проект за паметника, след като от около 20 години искаме и Русе да отбележи своето преклонение пред Апостола, заяви народният представител Искрен Веселинов, председател на инициативния комитет за поставяне на паметник на Левски. Той увери, че до дни ще започне дарителската кампания за събиране на нужните за изграждането на монумента 120 000 лева. Надявам се до една година паметникът да бъде готов и поставен на отреденото за това място в Парка на възрожденците, каза Веселинов. 
Образът на Левски съществува в съзнанието на всеки българин, всеки си го е изградил по определен начин и затова е безкрайно сложно да съумееш да докоснеш с твоята работа повече хора и тези хора да кажат: Да, това е моят Левски, каза победителят в конкурса Даниел Кънчев. И продължи: "В Парка на възрожденците има един невероятен портрет - на Захари Стоянов, който е дело на Бачо Кольо Желязото. И когато като автор заставаш до този портрет със своя работа, е малко страшно  - от съзнанието, че нямаш право да поставиш до този Захари нещо, което да му отстъпва. Аз обикновено определям скулптурите като две групи: едните изразяват, а другите внушават. Бих искал моята скулптура на Левски да внушава - респект, сила, вяра, поклон". 
Проектът на Даниел Кънчев и арх.Силвия Славова разполага фигурата на Апостола в парковото пространство върху постамент, изчистен от допълнителни елементи, техният Левски е изправен и стройната му стойка излъчва устрем и порив.